Tgrt Haber
02 Ekim 2021 10:29

Biberon, emzik tehlike saçıyor: Bebekler 15 kat daha tehlikede

Araştırmalar plastik malzemelerde bulunan mikroplastiklerin bebeklerde yetişkinlere oranla 15 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bebeklere mikroplastikler, masum sandığımız emzik, biberon başlığı, çiğneme oyuncağı, halı ve giysilerden geçiyor. Mikroplastikler, sıvı ile parçalanarak vücuda sızıyor ve hücrenin ölümüne veya zarar görmesine sebep oluyor.

Biberon, emzik tehlike saçıyor: Bebekler 15 kat daha tehlikede
Mikroplastikler,bebek sağlığı

ABD'de yapılan bir araştırma, hücrelere zarar veren mikroplastiklerin yetişkinlere göre bebeklerde 15 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Kozmetik, biyoteknoloji, temizlik ürünleri ve ilaç kapsülleri gibi bir çok alanda kullanılan ve tükürük yoluyla parçalanıp vücuda geçen mikroplastikerin bebeklerde bu kadar fazla rastlanmasının nedeni ise masum gibi görünen emzikler, biberon başlıkları, çiğneme oyuncakları ve kıyafetler...

Duke Üniversitesi'nden bilim insanları, ABD’nin New York Eyaletinde 10 yetişkin ve altı bebekten alınan dışkı örneklerindeki mikroplastik seviyelerini inceledi. Tüm örneklerde en az bir tür mikroplastik bulundu. Araştırmaya göre bebeklerde bu oran, yetişkinlere göre 15 kat daha fazla çıktı.  

Biberon, emzik tehlike saçıyor: Bebekler 15 kat daha tehlikedeBebekler için kulanılan plastik oyuncak ve eşyalar masum değil. 

MİKROPLASTİKLER HÜCRELERE ZARAR VERİYOR

Bilim insanlarına göre mikroplastikler hücreye zarar verebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden oluyor. Laboratuvar hayvanlarında yapılan araştırmalara göre mikroplastikler hücre ölümüne, iltihaplanmaya ve metabolik bozukluklara neden olduğu belirlendi.  

Bilim adamları, balıkların okyanustaki mikroplastiklerden kaynaklanan kimyasallardan zarar gördüğünü gösterdi. Sentetik giysilerin yıkanmasıyla kırılan mikroplastiklerin çoğu okyanusa karışıyor. Özellikle mikroplastikleri kaplayan kimyasalların balığın üreme hormonlarını etkilediğini buldular.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...