Tgrt Haber
22 Nisan 2022 23:58 - Güncelleme : 23 Nisan 2022 00:05

Bilim insanlarından 'Ayçiçek yağı' çağrısı: Derhal bırakın

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle ‘ayçiçek yağında’ yaşanan tedarik sıkıntısı tüm dünyayı etkilemiş durumda. Yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle çok sayıda ülkede market raflarında satışa kota getirilirken İngiliz bilim insanlarından ‘ayçiçek yağı’ ilgili şaşkına çeviren açıklama geldi.

Bilim insanlarından 'Ayçiçek yağı' çağrısı: Derhal bırakın

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle küresel çapta artan enflasyon ve hayat pahalılığa karşı ülkeler önlemlerini tek tek açıklıyor. Savaşın etkisi ile yaşanan tedarik sıkıntı ayçiçek yağına erişimi kısıtladı. Türkiye dahil birçok ülkede ayçiçek yağı nedeniyle satışlara marketlerde kısıtlama getirilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlesi ile tonlarca ayçiçek yağı ülkemize geldi.

UZMANLARDAN ‘AYÇİÇEK YAĞI’ UYARISI

Ayçiçek yağının küresel çapta büyük talep görmesi ve yemeklerin vazgeçilmezi olmasına karşın içeriğindeki bazı maddeler tartışmalara neden oluyor. Özellikle son dönemde ortaya çıkan bu toksin kimyasalların çeşitli kanser türlerine sebep olduğu ortaya çıktı. Özellikle en çok kullanılan dört yağın kullanılmaması ya da kullanılırken bazı şeylere dikkat edilmesi konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulundu. Yapılan bazı araştırmalar, mısır, ayçiçeği, palmiye ve soya fasulyesi yağlarının ısıtıldığında çeşitli kanserlerle bağlantılı olduğu bilinen aldehit kimyasallarını açığa çıkardığını ortaya koydu.

200 KAT DAHA FAZLA ALDEHİT İÇERİYOR

İngiltere'deki DeMonfort Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, bitkisel yağlarda kızartılan yemeklerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük miktardan 200 kat daha fazla aldehit içerdiği bulundu. Express'te yer alan habere göre, çalışma ilginç bir şekilde, yemekleri zeytinyağı, domuz yağı ve tereyağı ile pişirmenin çok daha düşük miktarlarda aldehit ürettiğini ortaya koyuyor.

EN SAĞLIKLI YAĞ: HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Bilim insanları, Hindistan cevizi yağının ise tüm yağların en sağlıklısı olabileceğini öne sürdü. Dört doğal yağdan elde edilen bazı genetik bileşiklerin vücut için toksik olabileceğini öne süren araştırmacılar, yiyecekleri kızartırken bu dört bitkisel yağdan kaçınılması gerektiğini söylüyorlar.

KARŞIT GÖRÜŞLER DE VAR

Bununla birlikte, sağlık kurumları, yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı belirteçleri ile doğrudan ilişkili olduğu için, doymuş yağın düzenli tüketimine karşı tavsiyede bulunuyor. bazı epidemiyolojik araştırmalar, aldehitlere maruz kalmanın insanlarda kansere neden olduğuna dair ikna edici bir kanıt olmadığını öne sürüyor. Dünya Kanser Araştırma Fonu, az miktarda yağ almanın, vücudun vitaminleri emmesine yardımcı olarak sağlık yararları sunabileceğini bile öne sürüyor. Başka bir araştırma da yemeklik yağların yeniden kullanılmasıyla gelen ek bir riskin altını çizerek, bunun kolon kanseri riskini artırabileceği konusunda uyardı. Bunun nedeni, ayrıştırılmış yağların mutasyon ve kanserin yayılmasını başlatan genleri değiştirerek kanser riskini artırabilmesidir. Tekli doymamış ve doymuş yağlardan oluşan yağlar ise ısıya daha dayanıklı olma eğilimindedir. Bunlar arasında, her ikisi de oleik asit gibi daha yüksek düzeyde tekli doymamış yağlara sahip olan kolza tohumu ve zeytinyağı sayılabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...