Tgrt Haber
18 Haziran 2021 14:53

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Ağustos'ta başarırsak Eylül'de normale döneriz

Türkiye'de aşılama çalışması günlük rekor tazeleyerek devam ederken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, artan vaka ve varyantlar konusunda uyardı. TGRT Haber canlı yayına katılan Özlü, aşılamada 3. doz ve normalleşme süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Ağustos'ta başarırsak Eylül'de normale döneriz
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü,normalleşme süreci,3.doz aşı,aşının bağışıklığı

Türkiye’de aşılama kampanyası hızla devam ediyor. 18 yaş üstü vatandaşların yüzde 50'sinin aşılandığı açıklanırken, hastanelerde uzun kuyruklar oluştu. Toplam aşılama sayısı 40 milyonu geçti. Kademeli normalleşmenin 1 Haziran’da başlamasının ardından ay içinde 30 milyon aşı yapılacağını belirten Bakan Koca kırılan rekorlara dikkat çekti. Peki aşılamada ulaşılan seviye normalleşmenin önünü açar mı? 3. doz aşı gerekli mi? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü TGRT Haber canlı yayınında cevapladı.   

AŞILANMANIN HIZLANMASI UMUT VERİCİ

Uğur Şahin’in 'varyant' uyarısı ve 'yeni dalga' uyarılarını değerlendiren Özlü, “İhtimal olarak söyleniyor. Böyle bir tehditten önce aşılamayı yapmak çok önemli. Aşılamanın tam yapılamadığı toplumda virüs yükü fazla olunca virüste mutasyon gelişebiliyor. Delta virüsü de İngiltere ve Hindistan başta olmak üzere asıl virüs olarak çıktı. Bundan sonra çıkabilecek mutasyonlar tehlikeli olabilir ama bu bir ihtimaldir. Aşılanmanın bu anlamda hızlanması toplumsal bağışıklık açısından umut verici olur” dedi. 

EYLÜL AYINDA NORMALE DÖNEBİLİRİZ

Yaptığımız aşıların yüzde yüz koruyuculuğu olmadığı için toplumun tamamının aşılanması gerektiğini belirten Özlü şöyle konuştu:

“Son zamanlarda Türkiye günlük aşı sayımız çok iyi. Aşı tedarikinde sıkıntı olmaz ise bu hızla gidersek Haziran sonu itibariyle ilk doz Temmuz’da ikinci doz yapılacak. Ağustos ayında toplumsal bağışıklık elde edilebilir. Eylül itibariyle toplum normal hayatına dönebilir diye temenni ediyorum. Burada önemli olan aşı tedarikinde sıkıntı olmaması ve vatandaşların aşıya olan inancının devam etmesi. Ben bu iki konuda sıkıntı görmüyorum.”

HATIRLATMA DOZU YAPILABİLİR

Tevfik Özlü, ilerleyen süreçte 3.doz aşının yapılıp yapılmayacağı ilişkin soruya ise şu cevabı verdi:

“Böyle bir ihtimal var. Aşı yapılanlar bağışıklık kazanıyor. Bu bağışıklığın 9-12 ay sürdüğüne dair veriler var. 6 aydan sonra bağışıklık azalmaya bağışlıyor. Bundan dolayı bir hatırlatma dozu ile daha güçlü bir bağışıklık olması adına yapılabilir. Sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşılama yeniden yapılabilir.

Maske uyarısını yinelen Özlü, “Kapalı alanlar ve kalabalık alanlarda maske hala en büyük koruma aracıdır. Toplumda 70-80 bin civarında tanısı konulan virüsü taşıyan insan var ve bu bulaştırıcı. Tanı koyamadığımız insanlar da var. Kapalı ortamda bu virüs yaygın. Toplumsal bağışıklığın yüzde 70’e ulaşması ile eski normale dönebiliriz. Aşılama ile bu hastalığı hafif atlatırız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...