Tgrt Haber
02 Eylül 2021 19:18

Son dakika! Bilim Kurulu sonrası bakanlardan açıklama: Yüz yüze eğitim tercih değil zorunluluk

Son dakika haberi: Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın katılımıyla toplandı. Bakanlar toplantı sonrası ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Özer basın toplantısında, "Yüz yüze eğitim tercih değil, zorunluluk olmuştur" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Bilim Kurulu sonrası bakanlardan açıklama: Yüz yüze eğitim tercih değil zorunluluk
Sağlık Bakanı,Bilim Kurulu,Sağlık Bakanlığı,Fahrettin Koca,Koronavirüs,Kovid-19

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantısı sonrası bakanlar kameraların karşısına geçti.

İlk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca söze başladı. Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"AKTİF VAKALARIN YÜZDE 81'İ AŞISIZLAR"

"Sizelere aşı programımız başlarken tünelin ucundaki ışık göründü demiştim. Bugün tünelin çıkışı görülüyor diyebilirim. son 4 haftalarda vaka sayılarında artışın özellikle aşı olmamış kişlerden kaynaklandığını belirtmiştim.

Bugün itibariyle 500 bine yakın olan aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaışık yüzde 90'ını da tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı ya hiç olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

ENDİŞESİ OLAN VELİLERE ÇAĞRI

Salgın hastalık sebebiyle gençlerin eğitiminin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür. Endişesi olan velilerimiz olabilir. Eğer böyle düşünüyorsak önce veliler olarak bizler tedbirlere uymalıyız. Günlük hayatla tedbirin çelişmediğini göreceğiz. Bu dönemde öğretmen ve öğrencileri örnek alacağız, veliler olarak da örnek olacağız. Hep birlikte çaba gösterirsek zil sesinden sonra alarm sesi gelir diyenleri haksız çıkarırız. Öğretmenlerin motivasyonu hepimizden büyük olacak."

Son dakika! Bilim Kurulu sonrası bakanlardan açıklama: Yüz yüze eğitim tercih değil zorunluluk

"YÜZ YÜZE EĞİTİM ZORUNLULUK HALİNE GELDİ"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Okullarımızı 5 gün yüz yüze eğitime açmada sürekli bize yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun, yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Bugün çocuklarımızın arkadaşları ve öğretmenleriyle sınıf ortamında eğitim görmesi elzemdir. Yüz yüze eğitime geçilimesi zorunluluk haline gelmiştir.

Yüz yüze eğitim için gerekli adımları Sağlık Bakanlığımız ile attık ve atmaya devam ediyoruz. Okullarımızda ihtiyaç duyulan maske, dezenfektan ve temizlik malzemelerini tüm okullarımıza gönderdik. Okullarda alınması gereken önlemler rehberini tüm valiliklere gönderdik.

OKULLARA 650 MİLYON LİRALIK DESTEK

2021-2022 eğitim öğretim yılında 650 milyon TL'yi tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. 58 bin okulumuz çin 113 bin kişilik temizlik personeli görevlendirildi. Milli Eğitim Bakanlığı olarak salgın sürecinde okullarımızın hijyen ihtiyaçlarını karşılayacak finansmana sahibiz.

Minikler okula başladı, 2 günlük uyum süreci sorumsuz bir şekilde tamamlandı. Lütfen belirlemiş olduğumuz kurallara harfiyen uyalım. Bu kurallara riayet edelim ki okullarımız bir daha kapanma sorunuyla yüz yüze kalmasın."

Son dakika! Bilim Kurulu sonrası bakanlardan açıklama: Yüz yüze eğitim tercih değil zorunluluk

"ÜNİVERSİTELERDE TÜM TEDBİRLER ALINDI"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Üniversitelerimiz YÖK'ün aldığı kararlar dahilinde öğrencilerine eğtime devam edebilmek için büyük fedakarlıkta bulundu. Üniversite görevlileri salgın döneminde eğitimi sürdürmeyi başardı. Diğer akademik faaliyetlere ara vermeden devam ettiler. Yani üniversiteler salgın döneminde üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdi.

Üniversitelerde yüz yüze eğitim kararı aldık. Üniversiteler bu karar sonrası her biri kendi kurullarıyla yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri aldılar. Hazırladığımız tedbirler rehberini üniversitelerle paylaştık.

OKULLARDA HİBRİT MODEL DÖNEMİ

Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim ve öğretimin aksamaması için hibrit veya harmanlanmış eğitim modellerinde faydalanabilecek. Üniversitelerimiz şu anda hangi derslerini yüz yüze, hangi derslerini online yapacağını belirlemiştir. Salgının seyrine göre üniversitelerimiz eğitim öğretim enstürmanlarını kullanbilecekler. Derslerin yüzde 40'ı çevrimiçi olarak yapılabilecek."

Son dakika! Bilim Kurulu sonrası bakanlardan açıklama: Yüz yüze eğitim tercih değil zorunluluk

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşte Bakan Koca'nın bu bölümdeki açıklamaları:

12 YAŞ ÜSTÜNE AŞI ZORUNLU MU?

"Biz 18 yaş ve üstü üniversite öğrencileri için tanımladık. 15 yaş ve üstü için de tercihe bırakmıştık. 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklarımız için ayrıca tanımlama yaptık. Vaka sayılarında artış giderek devam etti. Belli bir yerde takıldı. Rakamlarımızın yüsek olduğunu düşünüyoruz. Özellikle varyantların daha çok bulaşıcılığı artırdığını biliyoruz. Şu dönemde kısıtlamaları gündemimize almadık. Hareketin arttığı bu dönemde vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Yeni dönemde vakalarımız artık ağırlıklı genç yaş grubunda. 15-45 yaş arası vakanın en çok görüldüğü yaş grubu. Vaka sayısı bu sebeple giderek yükseldi. Biz aşının belli oranda bulaşı engellediğini de biliyoruz. Aşı oranını her geçen gün artırmamız gerekiyor. Aşının yüzde 80-90 oranında koruduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın aşılarını erken dönemde yapması çok önemli.

SINOVAC OLANLARA ÖNEMLİ UYARI

Birinci ve ikinci doz Sputnik aşısının gelmesi için gayret içindeyiz. Sinovac aşısı için Çin'le yatırım ve teknoloji transeferini görüştük, uzun sürmeyeceğini söylediler.

Tek aşı korumuyor, iki doz aşının yapılması gerekiyor. İsrail'deki çalışmalar mRNA aşısında 7-8 ay sonra hatırlatma dozu gerektiğini gösteriyor. 2 doz Sinovac olanlar için 3. doz gerekiyor. Aşısını tamamlamış kişi sayısı 35 milyon. Bu kişişlerin vaka yükü yüzde 13 hastane yükü yüzde 10.

AVM VE KAFELERE GİRİŞTE PCR ZORUNLU MU?

AVM, restoran ve kafeler için PCR testi zorunluluğu gibi bir uygulmayı gündeme almadık. Önümüzdeki dönemde de ben aşılanma oranıyla birlikte salgının ülkemizin gündeminden düşeceğini, vaka sayılarının azalacağını düşünüyorum.

AŞI YAPTIRMAYAN ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Aşılanmayanların okula alınmaması gibi bir durum olmaz. Biz öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının giderek arttığını, aşılanmamayı çok düşünmeyeceklerini düşünmek istemiyoruz. Şu an en az 1 doz aşı yaptırmış öğretmen ve çalışanların sayısı yüzde 88'i buldu. Velilerimiz tedirgin olmasınlar. Velilerimizin aşılanmama durumu daha büyük risk oluşturacak. Aşı ya da PCR zorunluluğu getirmedik ama velilerimizin bu sorumluluğu alacağını biliyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...