Tgrt Haber
08 Haziran 2021 13:07

Biontech aşısı yüzde 91 koruyor

Türkiye'de de kullanılan BioNTech aşısıyla ilgili yeni bir araştırmanın verileri paylaşıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi BioNTech aşısının hastalığı engelleme seviyesini ve koruyuculuk oranını açıkladı.

Biontech aşısı yüzde 91 koruyor
biontech aşısı,koronavirüs,sağlık

Türkiye'de de kullanılan Amerikan ilaç firması Pfizer işbirliğinde Türk çift Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği Alman aşısı Biontech aşısıyla ilgili umut verici bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre mRNA teknolojisiyle geliştirilen Bintech aşısı yüzde 91 oranında koruma sağlıyor.

İKİ DOZ BIONTECH YÜZDE 91 KORUYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşılar Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın koruyuculuk oranlarını açıkladı. Araştırmada elde edilen veriler analiz edilerek yayınlanan raporda mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların her iki dozunu da olanların koronavirüs bulaşına karşı yüzde 91 oranında korunduğu ortaya çıktı.

CDC, dört haftalık verileri inceleyerek elde ettiği bulgularda mRNA aşıların etkisinin gerçek karşılığının olduğunun kanıtlandığını belirtti. CDC yapılan araştırmanın önemli bir detayın da mRNA aşılarının etkisinin, iki doz aşı yaptırmasına rağmen koronavirüs bulaşan kişilerde de gözler önüne serildiğini aktardı.

Verilere göre 17 hafta boyunca 3 bin 975 kişinin koronavirüs test sonuçları düzenli olarak analiz edildi. Sonuçları analiz edilen kişilerin testlerinin sonucunun pozitif çıktığı durumlarda katılımcıların kaç gün pozitif vaka olarak kayıtlarda kaldığı ve vücutta tespit edilebilir virüs oranı izlendi

TEK DOZDA BULAŞ RİSKİ 81’E DÜŞTÜ

İki doz aşı olanlarda bulaş riskinin yüzde 91 oranında azaldığını belirten yetkililer tek doz aşı olan kişilerde ise bulaş riskinin yüzde 81’ düştüğünü açıkladı. Yetkililer verilerin hastalık belirtisi göstermeyen ve gösteren vakaları kapsadığını aktardı.  

Tek doz veya iki doz aşı olan kişilerin hastalığı ortalama olarak 2 gün daha az yatakta geçirdiği belirtilirken, bu kişilerin ortalama olarak 6 gün daha az hasta olduğu vurgulandı. Ayrıca bu kişilerin hastalık belirtisi gösterme riskinin ise yüzde 60 daha az olduğu ifade edildi.

Öte yandan Biontech aşısının dışında Türkiye'de kullanılan bir diğer aşı olan Çin aşısı Sinovac ile ilgili de Brezilya'da yapılan bir araştımanın sonucu paylaşılmıştı. Açıklanan verilre göre Çin aşısı Sinovac'ın Kovid-19'a bağlı ölümleri yüzde 95 azalttığı belirtilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...