Tgrt Haber
28 Temmuz 2021 19:31

3. doz Biontech aşısı Delta varyantına karşı 5 kat daha koruyucu

ABD'li Pfizer ile Alman BioNTech firmalarının ürettiği Kovid-19 aşısının 3. dozunun, koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantına karşı güçlü koruma sağladığı bildirildi.

3. doz Biontech aşısı Delta varyantına karşı 5 kat daha koruyucu
biontech,koronavirüs,aşı

Koronavirüsle mücadelede en büyük koz aşılar. Ancak Kovid-19'un uğradığı mutasyonlarla daha ölümcül hale gelmesi, aşıların etkisini de tartışma konusu haline getirdi.

Dünya genelinde Kovid-19'a karşı en etkili aşı olarak kabul edilen ve Türkiye'de de kullanılan Pfizer/BioNTech aşısıyla ilgili yüreklere su serpen bir açıklama geldi. Firmadan yapılan açıklamada 3. doz aşının Kovid-19'un Hindistan mutasyonu olan Delta varyantına karşı korumayı güçlü şekilde artırdığı belirtildi.

3. DOZ AŞI 5 KAT DAHA KORUYUCU

Şirketin çevrimiçi yapılan genel kurul toplantısında yayınlanan son verilere göre, 3’üncü doz aşının 18-55 yaş arasındaki kişilerde Delta mutasyonuna karşı 2’inci doza kıyasla vücutlarının 5 kat fazla antikor ürettiği ifade edildi. Veriler, 3’üncü doz aşının 65-85 yaş arasındaki kişilerde Delta mutasyonuna karşı 2’inci doza kıyasla vücutlarının 11 kat fazla antikor ürettiğini gösterdi.

Pfizer/BioNTech, 3'üncü dozun Delta mutasyonuna karşı 3 doz öncesine kıyasla 100 kata kadar etkili olma potansiyeli olduğunu öne sürdü. Şirketin açıkladığı son veriler henüz ilgili kuruluşlar tarafından gözden geçirilmedi veya yayınlanmadı.

BETA MUSTASYONUNA KARŞI DA ETKİLİ

Veriler ayrıca, 3’üncü dozun virüsün Güney Afrika'da ortaya çıkan Beta mutasyonuna karşıda daha yüksek antikor oluşturduğu ve 2’inci dozdan çok daha yüksek koruma sağladığına dikkat çekildi.

Pfizer/BioNTech, geçen aralık ayından bu yana 1 milyar doz aşı sevkiyatını yaptığını ve bu yıl yaklaşık 3 milyar dozluk bir üretim hedefi olduğunu aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...