Tgrt Haber
28 Nisan 2022 14:47 - Güncelleme : 28 Nisan 2022 15:27

Kızamık vakaları yüzde 80 arttı, BM’den korkutan uyarı geldi: Başka salgınlar yolda

Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüs salgınının neden olduğu aksaklıklar nedeniyle kızamık vakalarının dünya genelinde yüzde 80 arttığı duyurdu. Bu endişe verici açıklamadan sonra BM, hastalığı yükselişinin başka salgınları da doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Kızamık vakaları yüzde 80 arttı, BM’den korkutan uyarı geldi: Başka salgınlar yolda

2020’den bu yana dünya, koronavirüs salgını ile yıpratıcı bir mücadelenin içerisine girdi.  Dünyaya kabus dolu yıllar yaşatan kovid salgını nedeniyle diğer hastalıklar için üretilen ilaçlarda aksaklıklar yaşandı. Dünyada salgın nedeniyle duran aşı kampanyaları özellikle çocuklar olmak üzere milyonlarca insanı tehlikeye soktu.

Birleşmiş Milletler (BM), salgının neden olduğu bu aksaklıklardan dolayı kızamık vakalarının dünyada yüzde 80 oranında arttığını duyurdu.

"BAŞKA SALGINLAR DA YOLDA"

BM ajanslarından alınan yeni verilere göre, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında küresel olarak 17 bin 300'den fazla kızamık vakası rapor edilirken, geçen yıl bu aylarda yaklaşık 9 bin 600 kızamık vakası kaydedildi BM’den paylaşılan bu  endişe verici verilerden sonra bir de uyarıda bulunuldu. Yükselişe geçen hastalıkların başka salgınları da doğurabileceği aktarıldı.

EN FAZLA ARTIŞ AFRİKA ÜLKELERİNDE

Diğer taraftan BM verilerine göre, son 12 ayda açık ara en fazla kızamık vakası kaydedilen ülkeler Somali, Yemen, Afganistan, Nijerya ve Etiyopya oldu. Tüm bu ülkelerde savaş ve çatışmaların yaşandığı biliniyor. Bu nedenle, 2017-2019 yılları arasında Avrupa'nın en yüksek kızamık oranını kaydettikten sonra Ukrayna'daki savaşın ülkede salgın hastalıkları yeniden canlanmayı tetikleyebileceğine dair korkular bulunuyor.

Koronavirüs pandemisi ayrıca sağlık tesisleri üzerinde baskı oluşturmaya ve personel ve dikkati uzun süredir devam eden ölümcül hastalıklar için aşılamadan uzaklaştırmaya devam ediyor.

203 MİLYON İNSAN TEHLİKEDE

Öte yandan, BM kurumları, pandeminin başlangıcında ertelenen 43 ülkede 57 aşı kampanyasının hala tamamlanmadığını ve bu durumdan çoğu çocuk olmak üzere 203 milyon insanı etkilediğini söyledi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu kesintilerin bağışıklama hizmetlerindeki etkisi önümüzdeki on yıllar boyunca hissedilecek. Artık herkesin bu hayat kurtaran aşılara erişebilmesi için gerekli aşıları tekrar rayına oturtma ve yakalama kampanyaları başlatma zamanıdır" diye konuştu.

 

Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...