Tgrt Haber
12 Ağustos 2022 13:27 - Güncelleme : 12 Ağustos 2022 14:42

Vücudunuzun sinyallerini dikkate alın! Bu belirtiler kanser habercisi olabilir

Bazen sinsi bir şekilde ilerleyen bazen de çok açık belirtiler veren kanser hastalığı hakkında bilinen en iyi şey, hiç kuşkusuz erken tanı ile tedavi edilebilir olduğu. Peki, erken tanı için nasıl önlemler almak ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Op. Dr. Aydın Erkul, kanser hastalığı belirtileri hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Vücudunuzun sinyallerini dikkate alın! Bu belirtiler kanser habercisi olabilir
kanser belirtileri,tanı,teddavi

Hastaların vücudunda gördüğü belirtileri önemseyip hastaneye geldiğinde erken tanı ile kanseri yenebileceğine dikkat çeken Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul, kanser hastalığının tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor. Ayrıca hastaların basit bir şekilde kendini muayene edebileceğini, böylece erken teşhise yardımcı olabileceklerini belirtiyor.

BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul, kanser hastalığının temelinin, insanlarda genetik bilgi aktarımını sağlayan krozomların kırılması ve bozulması sonucu meydana gelen kontrolsüz hücre çoğalması oluşturduğunu bildiriyor. Kansere ait belirtilerin ortaya çıkış sürecinin zaman içinde yavaş ilerlediğini, bu sebeple hastaların kanser belirtilerini zamanla normalleştirdiğini belirtiyor. Erkul, ayrıca hastaların bu belirtileri dikkate almaları gerektiğini söylüyor.

Vücudunuzun sinyallerini dikkate alın! Bu belirtiler kanser habercisi olabilir

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Dr. Erkul, günümüzde ilerlemiş teknoloji sayesinde laboratuvar ve radyolojik tetkiklerle kansere erken tanı konabildiğini, ancak ileri evrede tanı konulan kanser vakalarında yeterli donanıma sahip tecrübeli doktorların dahi yetersiz kalabileceğini söylüyor. Hasta kendisinde gördüğü belirtileri önemseyip hemen hekime başvurduğunda erken tanı konabiliyor. Bu sayede hastanın kansere bağlı yaşayabileceği olumsuzluklar önlenebiliyor. Bu durumda en büyük iş hastanın kendisine düşüyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

İdrarda olan küçük bir kanama,

Vücudun herhangi bir yerinde daha önce olmayan ağrı,

Vücutta daha öncesinde fark edilmeyen bir sertlik,

Vücutta fark edilmeyen herhangi bir şişlik gibi belirtilere karşı hassas olmak ve vakit kaybetmeden bir uzmana görünmek erken tanı ve teşhiste hayati önem taşıyor.

HER YIL CHECK-UP YAPTIRIN

Op. Dr. Erkul, “Bazen hastalar kanser tedavisi tamamlandıktan sonra tedavi olduklarını ve iyileştiklerini düşünerek kontrollerini aksatıyorlar. Oysa ki kanser hastalığı ömür boyu takip gerektiren bir hastalık. Bu yüzden hekimin söylediği zamanlarda hastanın kontrollerini yaptırması gerekiyor” diyor. Kansere neden olabilecek faktörlerin günümüzde sayılamayacak kadar çok olduğunu belirten Erkul, kanserin en yaygın nedenleri arasında;

Vücudunuzun sinyallerini dikkate alın! Bu belirtiler kanser habercisi olabilir

Çevre kirliliği,

Tüketilen gdo’lu besinler,

Paketli gıda ürünleri,

Deri, boya ve petrosanayiinde karşılaşılan kanserojen kimyasal maddeler,

Sigara kullanımı,

Genetik aile öyküsü gibi faktörler olduğunu belirtiyor.

KANSERİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tedavi seçeneklerinin her geçen gün geliştiğini söyleyen Dr. Erkul, kanser tedavisinde kanser dokusunu ameliyat ile vücut dışına alan en büyük silahın cerrahi olduğunu, ancak bazen cerrahinin de tek başına yeterli kalmadığını ve bu durumlarda kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi uygulanabildiğini belirtiyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...