Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Temmuz 2020 16:51

Bubonik veba nedir | Bubonik veba nasıl bulaşır

Çin'de bir kişinin bubonik veba şüphesi ile tedavi altına alınması sonrası endişe yaşandı. Bubonik vebanın nasıl bulaştığını, semptomları ve yayılış hızı merak konusu oldu.

Bubonik veba nedir | Bubonik veba nasıl bulaşır
Bubonik veba nedir,,Bubonik veba nasıl bulaşılır,,Bubonik vebanın tedavisi,,Bubonik veba semptomları,,Bubonik veba,,Hıyarcıklı veba,,Marmot,,Marmot eti,,bulaşıcı hastalık

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir kişinin veba şüphesi ile tedavi altına alınması, bu hastalığın geçmişi ve bulaşma biçimlerini de gündeme getirdi.

HIYARCIKLI VEBA (BUBONİK VEBA) NEDİR

'Hıyarcıklı veba' ('bubonik veba') veba hastalığının en yaygın biçimidir. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir. Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir. Deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman da, akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşur.

NASIL BULAŞABİLİR

Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki vaka sonrası, Çin hükümeti veba taşıma ihtimali olan hayvanların etlerinin yenilmesini yasakladı.

Veba sonucu hayatını kaybeden kişinin cenazesi ile yakın temas eden kişilere de hastalık bulaşabiliyor.

Hastalık eğer tedavi edilmezse yüksek ihtimalle ölümcül olabiliyor. Bu nedenle hızlı bir antibiyotik tedavisinin hayati.

Kan ve diğer örnekler üzerinde yapılan laboratuvar testleri de erken teşhis açısından önemli ve hayat kurtarıyor.

BUBONİK VEBA TEDAVİSİ

Hastanın hastalık geçmişi, kan tahlilleri ve lenf bezi biyopsisi ile tanı konur. Ciddi komplikasyonların ve ölümün engellenebilmesi için erken tanı ve tedavi önemli olduğu gibi tedavide antibiyotikler kullanılır. Belirtilerin ortaya çıkmasından en fazla 20 saat sonra tedaviye geçilmesi gereklidir. "Streptomisin" ve "Tetrasiklin" başvurulacak antibiyotiklerdendir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...