Tgrt Haber
12 Temmuz 2021 15:37

Burundan yapılan Kovid-19 aşısı yüzde 100 etkili

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, burundan uygulanan sprey şeklindeki Kovid-19 aşısının virüse karşı yüzde 100 etkinlik sağladığı belirlendi.

Burundan yapılan Kovid-19 aşısı yüzde 100 etkili
koronavirüs,aşı

Dünya üzerinde milyonlarca kişinin ölümüne yol açan koronavirüs salgını, aşıların bulunmasından sonra kısmen düşüşe geçti. Salgının sona erdirilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, virüse karşı kullanılan aşılara bir yenisi daha ekleniyor.İnaktif ve mRNA yönteminden sonra koronavirüsle mücadelede sprey aşı da kullanıma girecek.

SPREY AŞI YÜZDE 100 ETKİLİ

Financial Express'te yer alan göre; Amerika Birleşik Devletleri'nde bir grup araştırmacı, burundan uygulanan Kovid-19 aşısının virüs yayılımını önlediği ve virüse karşı etkili bağışıklık sağladığı sonucuna vardı. Hayvanlar üstünde yapılan deneylerde, tek doz ve geleneksel aşıların dışında sprey yoluyla burundan yapılan Kovid-19 aşısının etkinlik oranının yüzde 100 olduğu gözlendi. Ayrıca virüsün hayvandan hayvana bulaşmasını da önlediği tespit edildi.

BOZDOLABI SICAKLIĞINDA 3 AY SAKLANABİLİR

Georgia ve Iowa Üniversitesi'nden ortak bir ekip tarafından yürütülen araştırmaya ilişkin bulgular, ABD'li Science Advances dergisinde yayımlandı. Özellikle Biontech aşısında yaşanan depolama sıkıntısının yeni bulunan aşıda yaşanmadığı belirlendi. Zira yalnızca tek doz olarak yapılan aşının saklanması için buzdolabı sıcaklığı yeterli oluyor. 3 aya kadar bu ortamda saklanabilen aşıların bu özelliği, depolama konusundaki sıkıntıların da ortadan kalkması anlamına geliyor.

Burundan yapılan Kovid-19 aşısı yüzde 100 etkili

İĞNE KORKUSU ORTADAN KALKIYOR

Diğer yandan aşının burun yoluyla uygulanması, özellikle iğne korkusu olan insanlar için aşılamayı daha makul hale getiriyor. Yürütülen çalışma, aşının hücresel bağışıklık ve antikorları içeren bölgesel bağışıklık üretmede başarılı olduğu sonucuna ulaştı. Bharat Biotech ve Kanada merkezli Senotize şirketleri de dahil birçok ilaç firması, burun aşılarını deniyor. Ayrıca Rusya da Kovid-19 aşısının burun spreyi versiyonunu test eden ülkelerden biri.

DÜNYA GENELİNDE 3 MİLYAR 440 MİLYON DOZ AŞI

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşılar, 3 milyar 440 milyon dozu aştı. Kovid-19 aşı verilerinin derlendiği "Ourworldindata.org" sitesine göre Çin, 1 milyar 380 milyon dozla en fazla aşı yapılan ülke olurken, Hindistan 377 milyon 352 bin doz aşı ile ikinci, ABD 334 milyon 150 bin doz ile üçüncü sırada yer aldı.

TÜRKİYE 9. SIRADA

Salgınla mücadelede agresif aşılamaya geçen Türkiye, dünyada en çok Kovid-19 aşısı yapılan ülkeler listesinde ilk 10'da yer alıyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de bugüne kadar 58 milyon 285 bin 510 doz aşı yapıldı. Türkiye toplam aşı sayısı bakımından dünyada 9'uncu sırada yer alırken, her 100 kişiye düşen aşı sayısı 68,95 oldu. 37 milyon 854 bin 537 kişiye ilk doz, 17 milyon 405 bin 760 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...