Tgrt Haber
13 Temmuz 2022 11:30 - Güncelleme : 13 Temmuz 2022 11:38

Çarpıcı araştırma: Yüksek sıcaklık şişmanlatıyor

Bilim insanları hava sıcaklığı ile kilo alma arasındaki bağlantıyı araştırdı ve ortaya hayli ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre sıcak hava özellikle erkeklere kilo aldırıyor.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Çarpıcı araştırma: Yüksek sıcaklık şişmanlatıyor
Sıcaklık,Kilo almak,Şişmanlık,Ostorejen

ünyada sıcaklıklar küresel ısınmaya bağlı olarak her yıl giderek artıyor. Peki bu durum insan vücudunda nasıl bir etkiye yol açıyor ve özellikle kilo alımını nasıl etkiyor? Bilim insanları kilo alımı ve sıcaklıklar arasındaki bağlantıyı araştırdı ve hayli ilginç sonuçlar elde etti. Ayrıca sıcak havalarda yüksek iştahın sadece kendimizi serinletmekten veya iyi hissetmekten kaynaklanmadığını da ortaya koydu.

KADINLARDA DURUM FARKLI

Araştırmaya göre güneş ışığına maruz kalmak, erkeklerde deriden açlık hormonunun salınımını uyarıyor.  İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nden araştırmacılar, erkeklerin bu hormon salınımı nedeniyle yaz aylarında kilo alma olasılığının daha yüksek olduğunu iddia ediyor. Ancak kadınlarda östrojen hormonu bu açlık hormonunun salınımının önüne geçiyor ve iştahla ilgili herhangi bir değişikliğe neden olmuyor. Araştırmacılar "Bu sonuçlar, cildi enerji homeostazının önemli bir aracısı olarak tanımlıyor. Endokrinle ilgili hastalıkların cinsiyete dayalı tedavileri için terapötik fırsatlara yol açabilir" dedi.

3.000 KİŞİ KATILDI, FARLELERDE DE DENENDİ

Çalışma bugün Nature Metabolism'de yayımlandı. Araştırma diyetten vazgeçen 3.000 İsrailli katılımcının anketinin sonuçlarının incelenmesini de kapsıyor. Carmit Levy ve ekibi, erkeklerin güneş radyasyonunun en yüksek olduğu yaz aylarında yiyeceklerden aldıkları kaloriyi ortalama olarak artırdığını tespit etti.  Ancak, kadınlar benzer bir durum yaşanmadı. Araştırma, on hafta boyunca günlük ultraviyole (UVB) radyasyonuna maruz kalan fareler üzerinde yapılan bir çalışma ile desteklendi. Araştırmacılar, ikisi laboratuvardaki insan hücre kültürlerine ve bunların UVB radyasyonuna tepkilerine bakan üç deney daha gerçekleştirdi.

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...