Tgrt Haber
27 May 2022 15:27 - Güncelleme : 27 May 2022 21:16

Terlik ve sandaletler sahneye! Yaz boyunca göz önünde olacak ayaklarınızı 'çatlak topuk' görüntüsünden kurtarmanın yolları

Yaz mevsimi ile terlikler ve sandaletler sahneye çıkmaya başladı. Halhallar, rengarenk ojeler ile yollara düşmeden sağlıklı ve bakımlı görünen ayaklar için doğal yöntemler en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerin başında yer alıyor. Hemen hemen herkesin yakındığı problemlerin başında ise topuk çatlakları geliyor. İşte pürüzsüz ve bakımlı topuklar için yapmanız gerekenler…

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Terlik ve sandaletler sahneye! Yaz boyunca göz önünde olacak ayaklarınızı 'çatlak topuk' görüntüsünden kurtarmanın yolları
ayak bakımı

Kurumuş, çatlak topuklarla başınız beladaysa evde kolayca uygulayacağınız yöntemler yaz mevsiminin kurtarıcı olabilir. Dikkate alınmadığında zamanla sertleşen ve çözümü zorlaşan topuklarınıza iyi bakarak yaz mevsiminde dilediğiniz terliği ya da açık ayakkabıyı giyebilirsiniz. İşte topuk çatlakalrından kurtulmanın yolları... 

ÇATLAK TOPUK NEDEN OLUR? 

Yatakta çarşafa takılan, ince çorap giyerken kaçmasına neden olan, yürürken acıtan ve terlik giymenin engeli çatlak topuklar kabul olmadan tedavi edilebilir. Peki topuklar neden çatlar? İşte topuk çatlaklarının en yaygın sebepleri.

Yaş: Yaşlandıkça cildimiz değişir. Güneş hasarının birikmesi, yağ üretiminin azalması ve cilt kalınlığının azalması, ayaklarımızda ve başka yerlerde kuru cilde neden olur.

Kuru iklim: Kuru iklimler gibi zorlu ortamlara sürekli maruz kalma sonucunda cildiniz kuruyabilir ve topuklarınız çatlayabilir. 

Bakımsızlık: Ayak bakımına dikkat etmemek topuk çatlaklarının en yaygın sebebidir. Genelde insanlar vücutlarının geri kalanını nemlendirseler bile her zaman topuklarını nemlendirmezler.

Terlik ve sandaletler sahneye! Yaz boyunca göz önünde olacak ayaklarınızı 'çatlak topuk' görüntüsünden kurtarmanın yolları

TOPUK ÇATLAKLARI 'EGZAMA' HABERCİSİ OLABİLİR 

Topuklarda meydana gelen çatlaklar genelde doğal yollarla ve nemlendirici etkili ayak bakımları ile tedavi edilir. Ancak çatlak topuklar aynı zamanda sıra atopik dermatit,egzama, mantar enfeksiyonu veya beslenme yetersizliğinden kaynaklanan bir hastalık da olabilir. 

Hatta bazı durumlarda, topuklardaki kuru, çatlamış cilt diyabet belirtisi anlamına gelebilir. Topuk çatlakları kendi yöntemleriniz ile kurtulamıyor ya da durumun kötüye gittiğini düşünüyorsanız sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir. 

ÇATLAK TOPUK NASIL GEÇER? 

Çatlak topukların sebebi eğer bir sağlık problemi değilse ve topuk bakımı eksikliğinden kaynaklanıyorsa evde rahatça uygulayacağını yöntemler ile bakımlı görünüme kavuşabilirsiniz.  İşte sağlıklı ve bakımlı topuklar için yapmanız gerekenler: 

  • Ayaklarınızı yıkayın,
  • Ayaklarınızı her gün çok sıcak olmayan suyla yıkamalısınız; ılık en iyisidir. Nemlendirici özelliği olan sabunlarla yıkayarak kurulukla daha ilk adımda mücadele etmeye başlayabilirsiniz. Ancak uzun süre ayakları yıkamak nem kaybına ve cilt bariyerini kurutmaya neden olabilir,
  • Ayaklarınızı nemlendirin,
  • Ayaklarınızı ıslattıktan veya duş aldıktan sonra kurulayın. Losyon veya kremle nemlendirin. Uzmanlar çatlak topuk tedavisinde suyun ciltte tutulmasına ve doğal bariyerinin yenilenmesine yardımcı olan moleküller olan seramid içeren ürünleri öneriyor. 
  • Nemi hapsedin,
  • Losyonu uyguladıktan sonra, nüfuz etmesi için birkaç dakika bekleyin,
  • Yatağa çorap giyin,
  • Ayağınıza nemlendirici sürdükten sonra ayağınıza çorap giyerek nemi hapsedebilir ve yumuşacık olmasına neden olabilirsiniz,
  • Bunu yaparken çorabın pamuk olmasına özen gösterin. 

TOPUK ÇATLAMASI NASIL ÖNLENİR? 

Çatlak topuklarınızı nemlendirdikten ve gerekli bakımları yaptıktan sonra tekrarlamaması için gerekli önlemleri almanız gerekir. Ayaklarınızın yılın herhangi bir zamanında sandalet giymeye hazır olmasını sağlamaya yardımcı olacak bir topuk bakım rutini nasıl oluşturacağınızı sizin için derledik:  

  • Günde iki kez nemlendirin
  • Günde iki kere ayaklarınızı nemlendirmek topuk çatlaklıkları problemi yaşamanızın önüne geçer.  Ölü derinin çıkarılmasına ve topukların yumuşak ve esnek kalmasına yardımcı olacak ürünler kullanabilirsiniz. 
  • Yatağa çorap giymeye devam edin
  • Nemlendirici sürmenin ardından topuklarınızın yeterli nemi hapsedebilmesi için pamuklu çoraplar giyin. 
  • Topuklara zarar veren ürünlerden uzak durun

Cilt bakım reyonu, ayaklarınızı yumuşattığını ve pürüzsüzleştirdiğini iddia eden ürünlerle dolu. Peki nasır tıraş makineleri, rendeler, elektronik ayak törpüleri güvenli midir?

Uzmanlar doğru kullanıldığında çatlak topukların tedavisinde işe yaradığını ancak topukların rendelenmesi gereken bir şey olmadığını hatırlamanın faydalı olacağını ifade ediyor. 

AYAK PEELİNGİ SAĞLIKLI MI?

Ayak peelingi ölü deriyi temizlemeye ve sağlıklı bir topuk görünümüne yardımcı olur. Uzmanlar ayak peelinginin faydalı olabileceğini ancak iltihaplanma ve diğer cilt rahatsızlıklarınız varsa dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...