Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 May 2022 10:10 - Güncelleme : 30 May 2022 10:49

Koronavirüs maymun çiçeği virüsü derken şimdi de çileklerden hastalık yayılıyor! Hepatit A'ya neden oluyor

Koronavirüs salgınıyla mücadele henüz bitmemişken dünyada yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü endişesinin ardından bu kez çileklerden yayıldığı iddia edilen virüsün Hepatit A'ya neden olduğu öne sürüldü. Şimdiye kadar hastalığa 17 kişi yakalandı.

Koronavirüs maymun çiçeği virüsü derken şimdi de çileklerden hastalık yayılıyor! Hepatit A'ya neden oluyor
çilek,hastalık

Salgın hastalıklarla mücadele gıda krizini de tetiklemişken organik çileklerden de hastalık yayılmaya başladı. Henüz Covid-19 ile mücadele sona ermemişken dünyada yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsüne bir de çileklerden yayıldığı düşünülen Hepatit A hastalığı eklendi. ABD ve Kanada'daki çeşitli sağlık kurumları, mart ve nisan aylarında satın alınan organik çileklerle potansiyel olarak bağlantılı bir Hepatit A salgınını araştırmaya başladı. 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), tüketicileri Aldi, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joe's, Walmart ve diğer büyük zincirler gibi büyük marketlerde satılan FreshKampo ve HEB çilek markalarını yememeleri konusunda uyardı. Ajans, "Epidemiyolojik ve geri izleme verileri, 5 Mart 2022 ile 25 Nisan 2022 arasında satın alınan FreshKampo ve HEB markaları olarak satılan taze organik çileklerin bu salgında olası bir hastalık nedeni olduğunu gösteriyor" dedi.

17 KİŞİ BU HASTALIKTAN MUZDARİP

FDA, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Kanada Halk Sağlığı Kurumu ve Kanada Gıda Denetleme Kurumu, eyalet ve yerel ortaklarla birlikte enfeksiyonları araştırıyor. FDA, California, Minnesota ve Kanada'da bildirilen Hepatit A vakalarının organik çilek markalarını satın alanlara kadar takip edildiğini söyledi.

ABD'de 15'i Kaliforniya'da, biri Minnesota'da ve biri Kuzey Dakota'da olmak üzere toplam 17 vaka ve 12 hastaneye yatış bildirildi. Çilekler artık raf ömürlerini geçmiş olsa da, FDA, meyveyi dondurmuş olabilecek kişilerin onları çöpe atması gerektiği konusunda uyardı.

HEPATİT A HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatit A oldukça bulaşıcıdır. Genellikle sağlık koşullarının ve hijyenin kötü olduğu ülkelerde görülen Hepatit A'da belirli bir tedavi bulunmamaktadır. Hepatit A, Hepatit A virüsü yani HAV'ın neden olduğu, kişiden kişiye bulaşan ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit A bulaşan kişinin dışkısına temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hepatit A'nın bulaşmasının en birinci yolu kişilerin düzgün el yıkamamasıdır. Hepatit B ya da Hepatit C’den farklıdır. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C’den farklı olarak kronik karaciğer hastalığına neden olmaz ama karaciğeri zayıflatır ve akut karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2016 senesinde dünya genelinde 7 bin 134 kişinin Hepatit A’ya bağlı akut karaciğer yetmezliğinden ölmüştür. Bu ölümler viral hepatite bağlı ölümlerin yüzde 0.5’ini oluşturmaktadır. Hepatit A, sporadik olarak ve dünya çapında salgınlar halinde döngüsel nüks eğiliminde ortaya çıkmıştır. Örneğin, 1988 senesinde Şangay’da yaklaşık 300 bin kişi Hepatit A’dan etkilenmiştir. Hastalık genelde sağlık koşulları ve hijyenin kötü olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaygındır. Bu tür ülkelerde çocukların çoğu semptom göstermeden 10 yaş öncesinde virüsle enfekte olmuştur. ABD’de evsiz olan kişiler arasında salgınlar görülmüştür.

 

Kaynak: FDA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
MUHAMMET EMİN ÖZEN30 Mayıs 2022 10:42

????

Sonraki Haber Yükleniyor...