Tgrt Haber
04 Ocak 2022 12:40

Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? | Çocuk ruh sağlığının önemi

Çocuğun gelişim süreci, ebeveynlerin mutlaka dikkat etmesi ve takip etmesi gereken süreçlerden biridir. Çocuklardaki gelişim bozukluğunun birçok sebebi olabilir, bu sebeple çocukların ruhsal ve fiziksel gelişiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Peki, bu unsurlar nedir? Çocuk gelişiminde ve ruh sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...

Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? | Çocuk ruh sağlığının önemi
çocuk gelişimi,ebeveyn,anne baba,çocuk ruh sağlığı

Çocuklar, büyüme evresinde ilk diyaloglarını genellikle evde ebeveynleri ile kurarlar ve kendilerini bu süreçte tanımaya başlarlar. Bu evrenin ardından, okula başladıkları zaman dış dünyayı ve kendi yaşıtlarıyla tanışmaya ve kaynaşmaya başlarlar. Bu dönemler, çocuk gelişimi için oldukça önemlidir çünkü sosyal ve duygusal gelişimleri tam olarak bu süreçte anlam kazanmaktadır ve hayatlarını şekillendirecek yetkinlikleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bu sebeple, çocuk gelişiminde ebeveynlere büyük pay düşmektedir. Peki, çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocukların ruh sağlığını korumanın önemi nedir? Çocukların fiziki ve ruhsal gelişimlerinin sağlıklı ilerlemesi için neler yapılabilir? "Çocuğumun gelişimi normal mi, ne yapabilirim?" diyen anne-babalar için tavsiyeler haberimizde...

Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? | Çocuk ruh sağlığının önemi

ÇOCUK GELİŞİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER | ÇOCUKLARIN FİZİKİ VE RUHSAL SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Dr. Öğr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora, çocukların zeka gelişimine dair açıklamalarda bulundu ve çocukların IQ testlerine göre değil; kavramsal, sosyal ve yaşamsal beceri alanlarındaki uyum işlevlerinin düzeyine göre hafif, orta, ağır ve ileri olarak sınıflandırıldığının altını çizdi.

Tanı koymadaki ilk adımın, zekanın ile işlevselliğin uygun ve güvenilir şekilde değerlendirilmesinden geçtiğini hatırlatan Özçora, tanı aşamasından sonra ayırıcı tanıda çocuk nörolojisi, çocuk psikiyatrisi ve genetik bölümleri tarafından detaylı değerlendirmelerin yapılabileceğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora, gelişimin bir çok önemli periyodunun 6 yaşına kadar tamamlandığını ve eğer gelişimin başlangıç yıllarında problemlerin tanısı konulmazsa, teşhis için geç kalınma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. 

Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? | Çocuk ruh sağlığının önemi

ÇOCUK RUH SAĞLIĞINI KORUMAK VE İYİLEŞTİRMEK İÇİN 7 TAVSİYE

Çocukların ruh sağlığını etkileyen birçok unsur vardır. Bu noktada; aile sağlığı, anne sağlığı, sosyoekonomik durum, çevre ve sosyal destek, akran zorbalığı gibi unsurlar, çocukların gelişimlerinde son derece önemli yer tutmaktadır. Burada ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir, işte ebeveynlere özel 7 öneri...

  • Çocuğunuzun Yüz Hizasına İnerek Gözlerinin İçine Bakarak Konuşun:

Çocuğunuzun hizasına inerek konuşmanız ona yakınlığınızı ve samimiyetinizi hissettirecek; onun varlığınızı kabul ettiğinizi işaret edecektir. Göz teması kurmak iletişimin hemen hemen her alanında uygulanması gereken bir davranış olsa da, çocuğunuz ile kuracağınız iletişimde bu davranış, güven ortamı oluşturması için oldukça önemlidir. Çocuğunuza yukarıdan bakmadan, ona güven vererek, yakınlık kurarak iletişim kurmanız yapmanız gereken öncelikli hareketlerden biridir. 

  • Sevgi Dolu ve Kabul Eden Bir Ses Tonu Belirleyerek Konuşun:

Sevginizi belli etmenin birçok yolu vardır, sevdiğinizi söylemenin yanı sıra davranışlarınıza bu sevgiyi yansıtmak da çocuklarınız için oldukça önemlidir. Ses tonunuzdaki yumuşak tonlama ile birlikte, aynı zamanda ciddiyetinizi belli eden tokluk çocuğunuzun dikkatini muhakkak çekecektir. Bunun direkt farkında olmasa da, size karşı daha açık olabilecek, sizinle iletişim kurması kolaylaşacaktır. 

  • Saygı Duyun ve Belli Edin:

Çocuğunuzun yapmak istediği ya da yapmak istemediği şeylere saygı duymanız, onun gelişimi için oldukça önemlidir. Örneğin çocuğunuz öpülmek istemiyorsa onu zorla öpmeniz çok yanlış bir harekettir. O an pembe bir çorap giymek istemiyorsa, o çorabı giymesi için zorlamak da aynı şekilde doğru olmayacaktır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızın tercihlerine saygı duymanız, ilerleyen yıllarda aranızdaki saygı bağını güçlendirecektir. 

Çocuk gelişiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuğunuzun gelişimi normal mi? | Çocuk ruh sağlığının önemi

  • Dikkatle Dinleyin:

Çocuğunuz size bir şeyler anlatırken onu geçiştirmeyin. Sizin için çok önemli olmayan ya da çok bilinen bir şeyi size hevesle anlatabilir, bu onun için önemli olduğu anlamına gelir. Herhangi bir iş yapıyorsanız o anda iş yapmayı bırakın ve çocuğunuzu dinleyin. Eğer işiniz önemliyse, bu durumu ona açıklayın. "Şu an çok önemli bir işim olduğu için seni sağlıklı dinleyemiyorum ama birazdan işim bitecek, seni can kulağı ile dinlemek için sabırsızlanıyorum" diyebilir, istediğini anlatması için onu daha da cesaretlendirebilirsiniz. 

  • Sınırlarınızı Belirleyin:

Çocuğunuzla yakınlık kurmanız ve samimi bir dil kullanmanız çok önemli fakat bu yakınlığın sınırları daha da önemlidir. Unutmayın ki siz onun anne/babasısınız. Arkadaşı olmadığınızı, disipline etmeniz gereken durumlar olacağını aklınızın bir köşesinde tutarak, ona sizinle çekinmeden her konuda iletişime geçebileceğini ifade etmeli fakat size nasıl davranması gerektiğini de unutmamalısınız.

  • Dürüst Olun:

Verdiğiniz sözlerin çocuğunuz için ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Söz verdiğiniz şeyleri unutmayın ve geçiştirmek için sıradan sözler vermeyin. Bu konu, çocuğunuzun size gelecekte duyacağı güvenin temellerini attıracağından, yapamayacağınız sözler vermeniz doğru olmayacaktır. 

  • Tutarlı Davranın:

Ruh haliniz, verdiğiniz izinler, yaptıklarınız... Çocuğunuz için hepsi çok kıymetli ve unutulmazdır. Bu sebeple çocuğunuza karşı davranışlar oldukça önemlidir. Hayatınızda olanları, belli ölçüde bunu çocuğunuz ile paylaşabilirsiniz çünkü bu, sizin davranışlarınızdaki değişiklikleri anlaşılabilir kılabilir fakat çocuğunuza gel-gitler yaşatmanız onun psikolojisi için son derece olumsuz etkiler meydana getirebilir. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...