Tgrt Haber
26 Kasım 2021 14:47

CoVac-1 aşısı nedir, yan etkileri nelerdir? Alman aşısı CoVac-1 koronavirüs varyantlarına karşı etkili mi?

Almanya’da geliştirilen CoVac-1 adlı koronavirüs aşısı son günlerde gündemde yerini aldı. Günümüzdeki aşılardan daha etkili olan CoVac-1 Covid-19 karşısında bağışıklığı yüksek orandan artırıyor. Peki CoVac-1 nedir, yan etkileri nelerdir? CoVac 1 ne zaman kullanılacak?

CoVac-1 aşısı nedir, yan etkileri nelerdir? Alman aşısı CoVac-1 koronavirüs varyantlarına karşı etkili mi?
CoVac-1,,koronavirüs,,varyant,,aşı,,covid-19 aşısı,

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde geliştirilen ve Faz-1 sonuçları Nature dergisinde yayımlanan CoVac-1 adlı Covid-19 aşısı ile ilgili gelişmeler dikkat çekti. CoVac-1 aşısı hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Verilere göre hücresel bağışıklığın ciddi anlamda artırıldığı ve şu an kullanımda olan aşılara göre bağışıklığı sağlama anlamında çok daha yüksek sonuçların olduğu ifade ediliyor” dedi. İşte Alman aşısı CoVac-1 hakkında bilmeniz gerekenler. 

COVAC-1 AŞISI NEDİR? 

Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler tarafından geliştirilen CoVac-1 adlı Covid-19 aşı adayının Faz-1 sonuçları, dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’de yayımlandı. Dergide yayımlanan sonuçlara göre cilt altına tek doz şeklinde uygulanan aşı adayının bağışıklık sistemindeki T hücrelerini tetiklediği, şu an kullanımda olan BioNTech/Pfizer, Moderna, Oxford/AstraZeneca ve Sinovac gibi aşılardan çok daha uzun ve güçlü bir bağışıklık sağladığı belirtildi. 

T-hücreleri COVID-19 hastalığında merkezi bir rol oynuyor. Prof. Walz liderliğindeki CoVac-1  araştırma ekibi COVID-19'dan kurtulan bireylerin kan örneklerini analiz ederek, T hücrelerinin tanınması ve uzun süreli korunması için önemli olan SARS-CoV-2'den türetilen peptitler tanımlandı. Juliane Walz, "SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra uzun vadeli bağışıklıkta önemli bir rol oynayan bu peptitler artık CoVac-1 aşımızda kullanılıyor" açıklamasını yaptı. 

CoVac-1 aşısı nedir, yan etkileri nelerdir? Alman aşısı CoVac-1 koronavirüs varyantlarına karşı etkili mi?

CoVac-1, 18 ila 80 yaş arasındaki sağlıklı gönüllülerde bir Faz I klinik çalışmasında değerlendirildi. Çalışmaya toplam 36 gönüllü katıldı. CoVac-1 aşısı gönüllülerinde baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif yan etkiler gözlendi. Tüm deneklerin enjeksiyon bölgesinde sertleşme yaşadı. Dr. Jonas Heitmann, "CoVac-1 aşısı için bu lokal reaksiyonu bekleniyorduk. Bunun nedeni, aşının hızlı bozulmasını önleyen ve böylece uzun süreli bir bağışıklık tepkisi sağlayan enjeksiyon bölgesinde bir depo oluşmasıdır" açıklamasını yaptı. 
Tüm çalışma katılımcıları, aşılamadan dört hafta sonra SARS-CoV-2'ye karşı istenen geniş ve güçlü T-hücresi bağışıklık tepkisini gösterdi. Aşılamadan üç aya kadar olan ilk takip çalışmalarında, bu bağışıklık tepkileri devam etti. Ayrıca, CoVac-1'in neden olduğu T hücresi yanıtının, doğal enfeksiyonu takiben nekahat dönemindeki bireylerde bildirileni aştığı ve ayrıca onaylanmış mRNA veya vektör aşıları tarafından oluşturulan T hücresi bağışıklığından daha güçlü olduğu gösterilmiştir. Daha önce onaylanmış aşıların aksine, CoVac-1 ile indüklenen T-hücresi bağışıklığı yalnızca spike proteine değil, çeşitli viral bileşenlere karşı yönlendirilir. Böylece CoVac-1 aşısının biline tüm varyantlara karşı etkili olduğu ortaya çıktı.  

Aşı çalışmasını İHA muhabirine değerlendiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, ''Covid-19 hastalığı konusunda bildiğimiz veriler ışığında şunu çok net olarak söyleyebiliriz ki şu ana kadar T hücre bağışıklığının yükselmesi ile ilgili bu çalışma eğer aşı adaylığı kategorisinden aşı kategorisine geçerse ilk olacak. CoVac-1 hücresel bağışıklık, humoral bağışıklık dediğimiz ‘B lenfosit bağışıklığı’ ile daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse daha fazla öneme sahip. Bizim neticede şu ana kadar kullandığımız aşılarda humoral bağışıklıktaki antikor seviyesinin yükselmesi ve bunun ölçümü ile takip süreçleri daha net bir şekilde açıklanabiliyordu. Hücresel bağışıklığın net bir şekilde ölçümü şu anki teknolojide herkesin ulaşamayacağı bir zorluğa sahip. Ancak hücresel bağışıklığın humoral bağışıklıktan daha uzun süre devam ettiği de bilinen bir gerçek'' sözlerine yer verdi. 

CoVac-1 aşısı için Faz 2 ve Faz 3 çalışmaları devam ediyor. 

COVAC-1 AŞISI KORONAVİRÜS VARYANTLARINA KARŞI ETKİLİ Mİ? 

CoVac-1 aşısı için gelişmeler devam ederken diğer yandan koronavirüs varyantları dünyayı endişelendirmeye devam ediyor. Delta, Beta ve Mu varyantlarının ardından 32 kez mutasyon geçirmiş Nu (B.1.1.529) varyantı endişeye yol açtı. Bilim insanları, 32 kez mutasyona uğramış Nu varyantı (B.1.1.529) varyantı hakkında vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasına yol açabileceği yorumunu yaptı. Varyant ilk olarak 11 Kasım'da Güney Afrika ülkesi Botsvana'da görüldü. Nu varyantı aynı zaman Hong Kong şehrinde de göründü. Henüz sınırlı sayıda olan B.1.1.529 için uzmanlar ciddi risklere yola açabileceğini ifade etti.

CoVac-1 aşısı nedir, yan etkileri nelerdir? Alman aşısı CoVac-1 koronavirüs varyantlarına karşı etkili mi?

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nda Covid-19 direktörü Dr Meera Chand, virüslerin doğasında sık sık mutasyona uğramak olduğunun altını çizerken yayılım hızının yakından takip edilmesi gerektiğini altını çizdi. Güney Afrika'daki Salgın Tepki ve Yenilik Merkezi'nin direktörü Prof Tulio de Oliveira, B.1.1.529 hakkında "olağandışı bir mutasyon kümesi" olduğunu ve bunun dolaşımdaki diğer varyantlardan "çok farklı" olduğunu söyledi. Nu varyantının Delta ve Beta gibi diğer varyantlardan çok daha hızlı yayıldığı düşünülüyor. 

CoVac-1 aşı adayının virüsün birden fazla proteinini tutarak hücresel bağışıklık oluşturduğunu, bu sayede daha sonra oluşabilecek varyant virüslere karşı da etkinliğini kaybetmeyeceğini düşünülüyor. 

Prof. Dr. Oğuztürk, ‘’Kesin olan şu ki bu aşı tek doz aşısı ve hücresel bağışıklığı yükseltmeye yönelik virüsün hem spike proteinini hem zarf proteinini hem de zarfı kaplayan oluşumların antijenik yapısına karşı bir hücresel bağışıklık oluşturması anlamındaki özelliği, diğer aşılardan ayıran ayrıcalığı da ortaya çıkarmakta. Bilindiği üzere virüsün yeni mutantlarına karşı bağışıklığı sağlamada bir düşüş durumu söz konusuydu. Yeni mutantlar aşıların araştırma ve geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyma gerekliliğini de ortaya çıkarma riskine sahipti. Şu an itibarıyla böyle bir durum söz konusu değil. Ama tabii ki ilk versiyondaki yüzde 93’ler, yüzde 90’lar yeni mutantlar çıkmasıyla bilindiği gibi açıklanan verilere göre yüzdesel anlamda azalmaktaydı. Bu aşıda da araştırmacıların bahsettiği şu cümle önemli bir cümle; 'Yeni varyant virüslerin de bu farklı bölgelerdeki antijenik yapıların hücresel bağışıklığı artırma özelliğinden dolayı net bir şekilde yeni mutantların da bu aşıdan kaçamayacağı’ ifade edilmekte’’ açıklamalarında bulundu. 

CoVac-1 aşısı çalışma ekibi, aşının Faz 1 çalışmalarının başarı olmasının ardından Faz 2'ye geçti. CoVac-1 aşısı verileri, Pfizer/BioNTech aşısının 3,5 katı ve AstraZeneca aşısının 20 katı kadar T-hücresi ürettiğini gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...