Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Haziran 2021 13:10

Covid-19 aşıları alerjik reaksiyona yol açıyor mu? Kafa karıştıran soruya cevap geldi

Uzmanlar alerjisi olanların Covid-19 aşılarıyla ilgili endişelerine açıklık getirdi. BioNTech/Pfizer aşısının ciddi alerjik reaksiyon oluşturma ihtimalinin, 1 milyonda 4,6 olduğunu söyleyen uzmanlar, Sinovac aşısında da sonucun benzer olduğunu bildirdi.

Covid-19 aşıları alerjik reaksiyona yol açıyor mu? Kafa karıştıran soruya cevap geldi
koronavirüs aşısı,,koronavirüs,sinovac,,biontech,

Dünya genelinde en son olarak, 179 ülkede 2,8 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında Çin ilk sırada yer alırken, Avrupa Birliği ülkeleri ikinci, ABD ise üçüncü sırada bulunuyor. Koronavirüsle mücadelesine etkin bir şekilde devam eden Türkiye ise listenin 8’inci sırasında konumlandı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede 47 milyon doz aşı yapıldı.

Rakamlara rağmen koronavirüs ile mücadelede tek etkili yol olan aşıyı yaptırmak istemeyenlerin oranı da bir hayli fazla. Bazı vatandaşlar aşıyı reddederken bazıları ise tereddüt yaşıyor. ‘Hangi koronavirüs aşısı daha az yan etkiye sahip’ diye tereddüt yaşayan vatandaşların yüreğine su serpen cevap Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nden geldi.

Uzmanlar, BioNTech/Pfizer aşısının ciddi alerjik reaksiyon oluşturma ihtimalinin, 1 milyonda 4,6 olduğunu söyledi. Birden fazla alerjisi olanların aşı olmadan önce uzmanlar tarafından değerlendirilmesi ve alerji nedeniyle aşı olmaktan çekinilmemesi gerektiği ifade edildi.

“ALERJİ SEBEBİYLE KAYBEDİLEN HASTA YOK”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, “Tüm aşılarla ilgili ciddi alerjik reaksiyonların oluşması milyonda bir gibi çok düşük oranda. Kovid-19 aşılarında ise özellikle BioNTech/Pfizer aşısıyla ilgili vakalar üzerinden yapılan değerlendirmelerde bu oranın 1 milyonda 4,6 olduğu saptandı. Yani tüm aşılarda görülenden çok farklı bir oran değil. Sinovac'ta ise fazla bir veri bulunmamasına karşın kendi merkezlerimizdeki aşı uygulamalarından ulaşan sonuçlar, BioNTech ile benzer olduğunu gösteriyor. Ayrıca dünyada ve Türkiye'de Kovid-19 aşısı olup anaflaksi sebebiyle kaybedilen hasta bildirilmedi” dedi.

“İLK DOZDA ALERJİK ŞOK YAŞAYAN İKİNCİ DOZU OLMASIN”

"Bu noktada kişi, herhangi bir aşının ilk dozuyla anaflaksi denilen ciddi alerjik reaksiyona girdiyse o aşıyla ikinci doz yapılmamalı. Yola diğer aşıyla devam edilebilir ama ona da alerji, immünoloji uzmanları karar vermelidir" uyarısında bulunan Prof. Dr. Mungan, Türkiye'de aşı uygulama prosedürünün de bu şekilde ilerlediğini, alerjik reaksiyon yaşayanların ikinci dozdan önce alerji uzmanının onayını aldığını anlattı.

"İSTENİLEN AŞI TERCİH EDİLEBİLİR"

Alerjisi, astımı olanların aşı konusunda endişe yaşamaması gerektiğine işaret eden Mungan, "Alerjisi, astımı bulunanlar da Kovid-19 aşılarından istediğini tercih edip olabilir. Önerimiz, aşının mutlaka hastanede yaptırılması ve aşıdan sonra yarım saat gözlem altında bekletilmeleri" diye konuştu.

Prof. Dr. Dilşad Mungan, aşı sonrası nadir görülen alerjik reaksiyonlara da hastanede hızla müdahale edildiğine değinerek, "Lütfen kimse alerjisi nedeniyle aşı olmaktan çekinmesin. Mutlaka doktorlarına danışsınlar ve önerilen şekilde aşılarını olsunlar. Şu an ülkemizde Sinovac ve BioNTech aşıları mevcut. Alerji yapma potansiyeli açısından elimizdeki sonuçlara göre arada anlamlı fark yok. Bu nedenle istenilen aşı tercih edilebilir" dedi.

"PENİSİLİN, AĞRI KESİCİ ALERJİSİ BULUNANLAR BİONTECH AŞISI OLABİLİR"

Dernek Genel Sekreteri, İlaç Alerjileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu da ağır ilaç alerjilerinin Kovid-19 aşılarındaki etkisine ilişkin, "Örneğin, penisilin, ağrı kesici alerjisi bulunan bir hasta BioNTech aşısı olabilir. Birden fazla grupta alerjisi olan, ağır ilaç alerjisi olan kişiler ise aşıdan önce uzmanlarca değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Mısırlıoğlu, ilaçlarda yer alabilen ancak yaygın olmayan polietilen glikol alerjisi bulunanların da aşı konusunda alerji, immünoloji uzmanlarının görüşünü almasının önem taşıdığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...