Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Haziran 2021 15:14

Covid-19 geçirenlerde doku ve gri madde kaybı yaşanabiliyor

Araştırmalara göre, Covid-19 hastalığını geçirenlerin koku ve tat ile ilgili bölgelerindeki gri maddede ve diğer dokularda kayıp yaşayabileceği duyuruldu.

Covid-19 geçirenlerde doku ve gri madde kaybı yaşanabiliyor
koronavirüs,covid 19,doku kaybı

Covid-19 hastalığını geçirenlerin beyinleri üzerindeki etkisinin araştırılması için Birleşik Krallık'ta yeni bir araştırma yapıldı. UK Biobank'ın verilerine göre, koronavirüs geçirenlerin beyinlerindeki koku ve tat ile ilgili bölgelerindeki gri maddede ve diğer dokularda kayıp yaşayabileceği bildirildi. Araştırma, gri madde kaybının "hastaların uzun vadede bunama geliştirme riskini artırabileceğini" de öne sürdü.

BUNAMA RİSKİ

782 gönüllünün katıldığı uzun süreli deneyde, bireylerin pandemi öncesi ve sonrasındaki beyin tomografileri karşılaştırdı. Çalışmalara göre, koronavirüsü hafif atlatanlarda dahil olmak üzere beyin dokusu kaybı tespit edilebilir. Beynin hafıza ile ilgili bölgelerindeki gri madde kaybının "hastaların uzun vadede bunama geliştirme riskini artırabileceği" öne sürüldü.

Araştırmada koronavirüs geçirenlerin genel itibariyle beynin doku ve tat ile ilgili bölgelerinde önemli derecede gri madde kaybı görüldüğü belirtildi. Kişilerin uzun vadede duygu uyandıran olayları hatırlama yetenekleriyle ilgili sorunları olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Araştırmanın sonucunda yayınlanan makalede şu ifadeler yer aldı:

"Bulgularımız tutarlı bir şekilde birincil koku alma ve tat alma sistemiyle doğrudan bağlantılı limbik alanlardaki gri madde kaybıyla veya beyindeki koku ve tat gibi duyuların algılanması alanlar ile ilgilidir."

GRİ MADDE NEDİR?

Beyindeki gri madde, merkezi sinir sistemimizin bir parçası olarak görev yaparken temel itibarıyla beynin tüm işlevlerini kontrol eder. Kişilerin hareketi, hafızayı ve duyguları kontrol etmelerini sağlayan gri maddede meydana gelen bir anormalli durumunda iletişim becerileri ve beyin hücreleri etkilenir.

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...