Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Haziran 2021 13:36

Aşılamanın önemi arttı: Covid-19'u atlatmak uzun süre koruma sağlamıyor

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, koronavirüs hastalığını atlatmak aşı kadar etkili bir koruma sağlamıyor. Araştırmada aşılanmanın önemi ortaya çıktı.

Aşılamanın önemi arttı: Covid-19'u atlatmak uzun süre koruma sağlamıyor
koronavirüs,covid 19,koronavirüs aşısı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında birçok ülkede aşılanma son hızıyla devam ederken henüz kaynağı belirlenemeyen Covid-19'u atlatmış olmanın bir koruma sağlamadığı anlaşıldı. Oxford Üniversitesi'nin yaptığı bir araştıramayla beraber aşılanmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Yeni araştırmaya göre, koronavirüsü atlatanlar, virüse karşı uzun süreli bir korumaya sahip olmuyor. 

BAĞIŞIKLIK KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Oxford Üniversitesi hepatoloji ve deneysel tıp profesörü olan Eleanor Barnes, virüse bağışıklığından kişiden kişiye değiştiğini şu sözlerle ifade etti:

"Enfeksiyondan sonraki bağışıklık tepkisi 6 ayın ardından hala tespit edilebilir durumda. Ancak, insanlar arasında oldukça değişken. Doğal bağışıklık, aşıyla elde edilenden çok da riskli. Aşı yaptırırsanız gerçekten sağlam bir yanıt alırsınız, ancak doğal enfeksiyondan sonraki bağışıklık düzeylerinde kişiden kişiye çok fazla farklılık var."

''HERKES AŞI OLMALI''

Bilim insanları, önceden koronavirüse yakalanıp yakalanmama durumuna bakılmaksızın herkesin aşı olması gerektiğinin altını çizdi. Yapılan araştırma geçtiğimiz yıl Nisan ve Haziran aylarında koronavirüs semptomları olan veya olmayan 78 sağlık çalışanından aldığı kan örneklerini inceledi. Alınan örnekler, 6 ay boyunca düzenli bir şekilde kontrol edildi. Bilim insanları, virüsü hedef alan farklı antikor türlerini, antikor yapan ve hastalığın hafızasını koruyan B hücrelerini ve enfekte hücreleri öldürerek hastalığın şiddetini azaltan T hücrelerini inceledi.

Bir makine öğrenme sistemiyle beraber bir kişinin erken bağışıklık tepkisinin ve enfeksiyonun tespit edilip edilemeyeceği anlaşılmaya çalışıldı. Çalışmanın yazarlarından Dr. Adriana Tomic, bir ayda zayıf bir bağışıklık tepkisi üreten insanların çoğunda, ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan alfa varyantını nötralize edebilen antikorlar olduğunu açıkladı. Ancak, hiçbirinde Güney Afrika'da görülen beta varyantına karşı nötralize edici antikorlar bulunamadı.

ALTI AY SONRA BAĞIŞIKLIK KAYBOLUYOR

Semptomatik hastalık geliştiren sağlık çalışanlarının çoğu altı ay sonra ölçülebilir bir bağışıklık tepkisine sahipken, dörtte birinden fazlasında yoktu. Araştırmacılar, asemptomatik enfeksiyonları olanların yüzde 90'ından fazlasının altı ay sonra ölçülebilir bir bağışıklık tepkisine sahip olmadığını buldu. 

Profesör Barnes da aşılanmanın önemini belirtti:

"Çalışmamızın bulguları, önceki Covid-19 enfeksiyonunun uzun vadede, özellikle de endişe verici varyantlara karşı koruma sağlamadığını gösteriyor. İnsanlar uzun vadede hastalıktan korunmak için aşı olmalı.''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...