Tgrt Haber
26 Ocak 2022 12:45 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:25

Türk profesörden tedavi yöntemi: COVID-19 varyantlarını tuzağa düşürüyor

Bilim insanları, COVID-19 ile mücadele etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. ABD’de yaşayan Türk profesör Dr. Derya Unutmaz, ekibiyle birlikte koranvirüsün tüm varyantlarına karşı etkili bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı.

Türk profesörden tedavi yöntemi: COVID-19 varyantlarını tuzağa düşürüyor
sağlık,bilim,derya unutmaz,koronavirüs,covid19,pandemi,sars cov 2

ABD'nin Connecticut eyaletindeki Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz dikkat çeken bir açıklama yaptı. Dr. Unutmaz, ekibiyle birlikte COVID-19 hastalığına neden olan koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili olabilecek yeni tedavi yönteminde ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Bu yeni yöntemde sentetik biyoloji teknolojisini kullanan ekip, virüsü tuzağa düşürerek vücutta farklı hücrelere yayılmasını önlüyor. Profesör Dr. Derya Unutmaz, koronavirüs varyantlarının bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorlardan kaçabildiğini, bu nedenle aşılı kişilerin bile hasta olduğunu söyledi. Dr. Unutmaz, buna örnek olarak Omicron varyantını gösterdi. 

VİRÜSE TUZAK KURUYOR

Dr. Derya Unutmaz, virüsün vücuda nasıl girdiğini anlattı: 

“Aslında sentetik biyoloji teknolojisini kullandık. Virüsün yüzeyinde başak proteini dediğimiz çıkıntılar var, bunlar virüsün anahtarları. Bunları kullanarak virüs, hücrenin yüzeyindeki kilide bağlanıyor ve onu açarak içeri giriyor. Ondan sonra kendi proteinlerini üretiyor, kopyalarını yaparak başka hücrelere yayıyor. Bu Omicron’da çok daha ileri noktada çünkü o anahtarı o kadar iyi değiştirmiş ki kilide çok daha iyi bağlanabiliyor, aynı zamanda da antikorlardan da kaçabiliyor.”

Türk profesörden tedavi yöntemi: COVID-19 varyantlarını tuzağa düşürüyor(Foto: AA)

Açıklamasının devamında ise Dr. Unutmaz, geliştirdikleri yönteme ilişkin, “Bizim geliştirdiğimiz yöntem aslında virüsü tuzağa düşürmek. Bunu nasıl yapıyoruz? Bu hücrenin yüzeyindeki kilidi aldık, sentetik biyoloji ile bir molekül haline getirdik. Virüs bunu görünce sanki hücrenin kilidine bağlanıyor zannediyor, ona bağlandığı için de bir yerde nötralize oluyor, yani bloklanıyor, hücrenin içine giremiyor.” dedi. 

Bu yöntem sayesinde koronavirüs varyantlarının kaçamadığını belirten Dr. Unutmaz, virüsün kendini geliştirdikçe bu sentetik kilide daha da iyi bağlandığını söyledi. Bu nedenle, yeni yöntemin gelecekte ortaya çıkabilecek varyantlara karşı da etkili bir yöntem olacağını söyledi.

KORONAVİRÜSÜN ÇOĞALMASINI ENGELLİYOR

Dr. Derya Unutmaz, hücre yüzeyindeki kilidin molekül haline getirilmesinin yanı sıra geliştirdikleri ikinci bir savunma mekanizmasını da anlattı: 

“Bu da aslında bizim içimizdeki bağışıklık ordusuna, içimizde virüse enfekte olan hücreleri göstermek. Biraz silahlara da benzetebiliriz bunu, yani düşmanı, enfekte olmuş hücreyi lazerle etiketlemek gibi, tabii basite indirgeyerek anlatıyorum. Aynı zamanda arka planda T hücresi dediğimiz bağışıklık sisteminin keskin nişancıları var. Bunlara hangi hücrenin içinde virüs olduğunu işaretlemek gerekiyor. Bizim ürettiğimiz sentetik molekülün ikinci tarafı da bunu gerçekleştiriyor."

Dr. Unutmaz, sentetik moleküllerin T hücrelerine enfekte olmuş virüslü hücreleri göstererek yok etmede yardımcı olduğunu belirtti. Bu sayede virüsün çoğalmasını, başka hücrelere yayılmasını önlediklerini söyledi. 

"OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ"

Yaklaşık bir yıldır bu yöntem üzerinde çalıştıklarını söyleyen Dr. Unutmaz, laboratuvar çalışmalarında sentetik biyolojiye sahip hücreleri programlamada başarılı olduklarını, bir sonraki aşamanın hayvan ve insan denemeleri olduğunu açıkladı.

Türk profesörden tedavi yöntemi: COVID-19 varyantlarını tuzağa düşürüyor(Foto: AA)

Dr. Derya Unutmaz, “Hayvan çalışmalarını yaza kadar bitirebileceğimizi düşünüyoruz, belki biraz daha erken, eğer hızlı ilerleyebilirsek. Ondan sonra yine hızlı bir şekilde insan çalışmalarına başlayıp belki yıl sonuna kadar bu tedavi yöntemini netleştirmiş oluruz.” dedi. 

İki yıldır bilim insanlarının inanılmaz çalışmalar yaptığını vurgulayan Dr. Untmaz, “Bu süreçte böyle bir yöntemi geliştirebilmiş olmak tabii ki bize çok mutluluk veriyor. Başkalarının aklına ya gelmedi ya da başaramadılar. Bu tabii önemli değil, önemli olan bizim insanlığa bir faydamız olması. Şu ana kadar gösterilen reaksiyonlar çok pozitif.” şeklinde konuştu. 

Bu yöntemin bir ilk olduğunu söyleyen profesör, uzun süredir üzerinde çalıştıkları kanser immoterapisinden ilham aldıklarını, bu konsepti virüse enfekte olmuş hücrelere adapte ettiklerini belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...