Tgrt Haber
15 Ocak 2022 17:17

COVID-19'un bir belirtisi daha ortaya çıktı: Hafif atlatanlar da risk altında

Kanada’da yürütülen bir çalışma COVID-19’un yan etkilerine değiniyor. Bilim insanları, hastalığın ‘hafif’ atlatılması halinde bile 50 yaş üzeri kişilerde hareket kaybına neden olduğunu açıkladı.

COVID-19'un bir belirtisi daha ortaya çıktı: Hafif atlatanlar da risk altında
sağlık,covid19,koronavirüs,covid19 belirtileri,covid19 yan etkileri

Dalhousie Üniversitesi liderliğindeki bir ekip, COVID-19’un hareketi kısıtladığını ve fiziksel işlevi kötüleştirdiğini buldu. Üstelik, hastalar hastaneye yatırılacak kadar kötü olmasa bile yani hastalığı hafif veya orta derecede atlatmış olsa bile risk altında kabul ediliyor. 

Çalışma, COVID-19’u hafif veya orta şiddetli geçirenlerde bile uzun süreli semptomların olabileceğini bir kez daha ortaya koyuyor.

COVID-19 HAREKET KAYBI YAPIYOR

Araştırmacılar, koronavirüsün hareketlilik üzerindeki etkisini belirlemek için 2020'deki karantinanın ilk aşamasında Kanada genelinde 50 yaş üstü 24 binden fazla kişiyle anket yaptı. Bulguları, JAMA Network Open dergisinde yayınladılar. 

COVID-19'un bir belirtisi daha ortaya çıktı: Hafif atlatanlar da risk altında

Ekip , bir sandalyede otururken ayağa kalkmada zorluk, yardımsız merdiven inip çıkabilme ve iki ila üç mahallede yürüme becerisi gibi hareketlilik sorunlarının yanı sıra katılımcıların evde hareket etme, ev işlerine katılma becerilerindeki değişiklikleri inceledi.

Dalhousie Üniversitesi profesörü ve okulun Toplum Sağlığı ve Epidemiyoloji Departmanı başkanı Susan Kirkland açıklama yaptı. Prof. Dr. Kirkland, "COVID-19 nedeniyle hafif ve orta derecede hastalığı olanların bile, COVID-19'u olmayan bireylere kıyasla hareketlilik ve fiziksel işlevde olumsuz değişiklikler yaşadığını bulduk." dedi.

Ayrıca profesör, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde COVID-19 ile bağlantılı hareket kaybını analiz eden ilk çalışma niteliğinde olduğunu söyledi. Açıklamasının devamında ise, "Bu bulgular kayda değer çünkü COVID-19'un olumsuz etkilerinin çok daha geniş olduğunu ve COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılanlardan daha geniş bir yelpazedeki yaşlı yetişkinleri etkilediğini gösteriyor." şeklinde konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...