Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ekim 2021 11:51

Covid-19'un takviye dozuna DSÖ'den sert eleştiri

Birçok ülke Covid-19 aşısında takviye doz uygulamasına geçerken Dünya Sağlık Örgütü'nden sert bir eleştiri geldi. DSÖ, takviye dozları 'adaletsiz' buldu.

Covid-19'un takviye dozuna DSÖ'den sert eleştiri
covid-19,dsö,aşı,koronavirüs

Tüm dünya yaklaşık iki senedir koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken birçok ülkede aşılama son hızla devam ediyor. Fakat Covid-19'un sürekli mutasyona uğraması koronavirüsle mücadeleyi zorlaştırıyor. Son olarak Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olması vaka sayılarını oldukça arttırdı.

Delta varyantının yayılımını önlemek isteyen bazı ülkeler, Covid-19 aşısında takviye doza gitti. Delta varyantına karşı daha iyi koruma oluşturmak adına iki doz aşnın ardından bir de takviye doz uygulama başlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nden ise takviye doz kararına sert bir eleştiri geldi.

''BU ADİL DEĞİL''

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, takviye dozların'adaletsiz' olduğunu öne sürdü ve durdurulması gerektiğini belirtti. Tedros, CNN Insternational Becky Anderson'a verdiği röportajda dünyanın her yerinde geniş çaplı aşılama yapılamadan pandeminin bitmeyeceğini söyledi:

''Takviye dozlara başlamak gerçekten küresel bir topluluk olarak yapabileceğimiz en kötü şey. Bu aynı zamanda adil değil.''

Covid-19'un takviye dozuna DSÖ'den sert eleştiri

Tedros, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Okyanusya'nın hepsinin nüfuslarının yüzde 50'sinden fazlasına tek bir aşı dozu uyguladığını, Afrika'da ise nüfusunun yalnızca yüzde 7'sinin bir doz aldığının altını çizdi.

''PANDEMİ 2030'A KADAR BİTMEZ''

Geçtiğimiz günlerde de Avustralyalı bilim insanları, DSÖ direktörünü destekler nitelikte açıklamalar yapmıştı. Aşı adaletsizliğine dikkat çeken bilim insanları, Covid-19 pandemisinin bitmesi için 2030'a kadar beklemek gerektiğini ifade etti.

Ekibin görüşüne göre, 19'dan fazla düşük gelirli ülkelerde 2030'a kadar yüzde 70 seviyesinde aşılamaya ulaşılamayacak. Bu durum ise yeni ve daha ölümcül varyantları ortaya çıkaracak. 

Raporda gelişmekte olan 28 ülkeden ankete katılan 77 uzmanın üçte ikisi şimdi önlem alınmazsa virüsün bir yıldan kısa sürede mutasyona uğrayacağına inandığını belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...