Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 11:36 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 12:07

Bilim Kurulu üyesinden korkutan tespit: Covid vakaları azaldı ama ölüm oranı giderek artıyor!

Kurban Bayramı’nda ciddi bir artış gösteren Covid vakalarının son haftalardaki düşüşü sevindirirken Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü konuyla ilgili yeni bir tespit bildirdi. Özlü, Covid vaka sayılarındaki artış oranının azaldığını ama maalesef ölüm sayılarının giderek arttığını belirtiyor.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan tespit: Covid vakaları azaldı ama ölüm oranı giderek artıyor!
koronavirüs,covid19,vaka,vaka artışı

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son haftalarda koronavirüs vakalarının azaldığına ancak ölüm sayısındaki yükselişe dikkat çekti. Özlü, “Vaka sayılarında nispeten iyiye gidiş olduğunu söyleyebilirim ama maalesef ölüm sayıları giderek artıyor bu da beklenen bir durum” dedi.

BİRÇOK İNSAN TEST YAPTIRMADIĞI İÇİN GERÇEK RAKAMLARI YANSITMIYOR

Covid vakalarındaki artış oranının azaldığını ifade eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, daha hafif ve daha ılımlı bir artış olduğunu, vaka sayılarında nispeten iyiye gidiş olduğunu belirtti. Ancak maalesef ölüm sayılarının giderek arttığını ve bunun beklenen bir durum olduğunu bildiren Özlü, ölüm hastalıktan iki üç hafta içinde meydana geldiği için şu andaki ölenlerin 2-3 hafta önceki vakalar olduğunu belirtiyor. Çoğu kişi test yaptırmadığı için gerçek rakamların da yansıtılmadığını vurgulayan Özlü “Şu anda Omicron geçen yıl ve daha önceki yıldaki virüse göre daha hafif hastalık yapıyor ama özellikle yaşlılar aşılanmamış olanlar ya da genç de olsa kronik hastalığı olanların maalesef yine ölümcül sonuçları olabiliyor.” Şeklinde konuşmalarına yer verdi.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan tespit: Covid vakaları azaldı ama ölüm oranı giderek artıyor!

"VAKA SAYILARININ KASIM-ARALIK GİBİ TEKRAR ARTIŞA GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Kurban Bayramı’nda pik yapan covid valarının son haftalarda düşüş göstermesine dikkat çene Özlü, şu anda artış sınırlanmış olsa da Kasım ve Aralık aylarında Covid-19 vakalarının yükselişe geçeceğini belirtiyor. Solunum enfeksiyonlarının kış aylarında artışa geçmesinden ötürü Koronavirüsün de bu aylarda yükselişte bulunacağını bildiriyor.

"RİSK GRUBUNDAKİLER AŞILARINI YAPTIRMALI "

Yaşlılar, kronik hastalığa sahip olanlar ve tam doz aşısı olmayanların risk grubu içerisinde olduğunu belirten Özlü, bu kişilerin kendisini daha fazla koruması gerektiğini, öncelikli olarak da aşılarını yaptırmaları gerektiğini bildiriyor. Son aşılarının üzerinden 6 aydan fazla geçen bireylerin ise ara vermeden hatırlatıcı dozlarını yaptırmaları gerektiğini söyleyen Tevfik Özlü, kalabalık, dar, kapalı ve havasız alanlarda kalınmaması gerektiğini, bulunmak zorunda kalırlarsa da maskelerini çıkarmamaları gerektiğini belirtiyor.

KORONAVİRÜS GEÇİREN HASTALARDA AYLARCA DEVAM EDEN SORUNLAR OLABİLİYOR

Koronavirüs geçirenlerde kalıcı ya da uzun süre devam eden hasarlar görülebiliyor. Bu anlamda takip edilen hastalar olduğunu belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalığı ayakta atlatan hastalarda bile uzun süren nefes darlığı problemi görüldüğünü, bazı hastaların ise akciğerlerinde kalıcı hasarlar meydana geldiğini tedavi gördüklerini belirtiyor. Hatta oksijen tüpüne bağlı yaşamak zorunda kalan hastalar olduğunu bildiren Özlü, tedbirlerin sıkı tutulması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...