Tgrt Haber
14 Ocak 2022 16:08

Dünya Sağlık Örgütü onayladı: COVID-19 tedavisine iki yeni ilaç

Bilim insanları yaklaşık iki yıldır milyonlarca insanın ölümüne yol açan COVID-19 hastalığına yönelik çeşitli tedaviler geliştiriyor. Aşıların sayısı artarken, Dünya Sağlık Örgütü tedavi için de iki yeni ilaca onay verdi.

Dünya Sağlık Örgütü onayladı: COVID-19 tedavisine iki yeni ilaç
sağlık,dsö,dünya sağlık örgütü,covid19,koronavirüs,covid tedavisi,koronavirüs ilaçları

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, iki farklı eklem iltihabı ilacı COVID-19 tedavisinde kullanılabilecek. İlaçlar, koronavirüse yakalanan yaklaşık 4 bin hasta üzerinde denendi. Bu denemelerde bilim insanları, söz konusu ilaçların hafif, ağır ve kritik hastalarda işe yaradığını gördü. 

‘Baricitinib’ ve ‘Interleukin-6’ (IL-6) isimli eklem iltihabı ilaçlarının kortikosteroid ilaçla birlikte alınması durumunda ağır hastaları daha hızlı iyileştirdiği açıklandı. Deneme bulgularına göre, ilaçları alan hastalar hem virüse karşı daha dirençli oldu hem de oksijen tedavisi ihtiyacı azaldı. 

DOKTORLAR UYARDI

Bu arada, DSÖ, COVID-19 enfeksiyonunu daha hafif geçirenler için monoklonal antikor ilacı Sotrovimab'ı önerdi. Ancak bu ilacın sadece belirli şartlar altında kullanılması gerektiğini vurguladı. 

Dünya Sağlık Örgütü onayladı: COVID-19 tedavisine iki yeni ilaç

İki eklem ilacını öneren DSÖ, dikkat edilmesi gereken hususları da açıkladı. Bilim insanları, kesinlikle bu iki ilacın aynı anda alınmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçların kullanılmaması gerekiyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Danışmanı Dr. Fonseca, ilaçlar hakkında önemli bir konuya değindi. Dr. Fonseca, DSÖ’nün önerisinin ardından bu ilaçlarda tekelleşme ihtimaline karşı uluslararası tedbir alınması gerektiğini söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...