Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2015 11:49

D vitamini almak için güneşte yürüyün

Seda Albayrak, kışın az görünen güneş nedeniyle insan vücudunda D vitaminin eksildiğini bu nedenle de güneşli günlerde 20-25 dakika yürümenin iyi olacağını ifade etti.

D vitamini almak için güneşte yürüyün
d vitamini, güneş

Fırat Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Albayrak, kışın kilo artışının yaşanabileceğine dikkat çekti. Albayrak, "Kış mevsiminde kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirilmekte olması ve fiziksel aktivitenin az oluşu, televizyon başında daha çok vakit geçirmek ve bu esnada çeşitli atıştırmalarla süre gelmesinden dolayı kış mevsiminde istenmeyen derecede kilo artışı meydana gelmektedir. Çünkü kış mevsiminde vücut kendini koruma altına almıştır ve metabolizma daha yavaş çalışır. Buna bağlı olarak diğer aylara göre kış mevsiminde daha fazla kilo artışı söz konusudur" dedi.
"VİTAMİN SAĞLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRECEKTİR"
Kış aylarında vücut direncini arttırmak, savunma mekanizmasını güçlendirmek için her gün mevsimine uygun bazı meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini dile getiren Albayrak, "Her zaman olduğu gibi kış aylarında da yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekmektedir. Bunu ilk başta 3 ara öğün ve 3 ana öğün olarak planlamamız gerekir. Kış aylarında vücut direncini arttırmak, savunma mekanizmasını güçlendirmek için besinli olarak bol yeşillik tüketilmesi gerekmektedir. Bu aylarda meyve ve sebze tüketimi de artırılmalıdır. Özelikle A ve C vitamini gibi antioksidan açısından daha zengin olan yeşil yapraklı sebzeleri tüketmemiz gerekmektedir. Havuç, brokoli, lahana, kabak ve maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra elma, mandalina, portakal, greyfurt gibi meyvelerinde tüketiminin de arttırmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici E vitamininden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumların ve kuru baklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir" diye konuştu.
"GÜNEŞTE YÜRÜYÜN, BALIK TÜKETİMİNİ ARTTIRIN"
Özelikle kış aylarında güneş az görüldüğü için D vitamini eksikleri olduğunu değinen Albayrak, "Güneşli havalarda en az 20-25 dakika kadar hafif tempolu yürüyüşler yapılmalı ve iyot, selenyum, fosfor, kalsiyum açısından zengin olan balığa da sofralarınızda haftada 2-3 kez yer verilmesi gerekmektedir. Kış mevsiminde diğer mevsimlere göre su tüketimi de az olmaktadır. Genelde suyun yerine kafein oranı fazla olan çay ve kahve tüketimi artmaktadır. Ancak kış aylarında da su tüketiminde iki buçuk, üç litre altına inmememiz gerekmektedir. Ayrıca C vitamini bakımından zengin olan Kuşburnu çayını da özelikle bu kış aylarında tavsiye ederim" şeklinde konuştu.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...