Tgrt Haber
29 Aralık 2021 15:25

Turkovac’ı geliştiren profesörden melez varyant açıklaması: Delmicron var mı?

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı yerli aşı Turkovac’ı geliştiren Profesör Dr. Aykut Özdarendeli, gündemdeki ‘delmicron’ varyantı iddialarına açıklık getirdi. ‘Delmicron’ diye bir varyantın olmadığını belirten Özdarendeli, “Hem Delta hem Omicron bir arada seyrettiği için her iki varyantın bir arada olduğu durumlara o şekilde atıf yapmışlar ama öyle bir varyant söz konusu değil” dedi. Özdarendeli ayrıca kısa sürede Omicron varyantının izolasyon çalışmalarına başlanacağını belirtti.

Turkovac’ı geliştiren profesörden melez varyant açıklaması: Delmicron var mı?
delmicron varyantı,,sağlık,,turkovac,

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde Turkovac aşısı ve varyantlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Delta varyantı ile Omicron varyantının birleşerek Delmicron varyantı oluşturduğu iddialarına ilişkin Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Delmicron'un Covid-19'un bir varyantı olmadığını söyledi.

TURKOVAC VARYANTLARA KARŞI NE KADAR ETKİLİ

Alfa varyantına karşı Turkovac aşısının etkisinin daha önce tespit edildiğini hatırlatan Özdarendeli, Delta varyantında ise araştırmalar kapsamında virüsü izole ederek çalışmalara başladıklarını söyledi.

Yerli aşı turkovac’ın transgenik farelerde Delta varyantına karşı yüzde 100 bir koruyuculuk sağladığını ve Alfa varyantıyla ilgili açıklamaların daha önce yapıldığını belirten Özdarendeli, “Bu sonuçlandıktan sonra biz aynı zamanda faz-2'deki gönüllülerde de Alfa ve Delta varyantının antikor titrelerinde ne kadar nötralizan antikor olduğunu ortaya çıkaracağız. Onun çalışmaları başladı. Çapraz koruma var mı yok mu, nötralizan antikor titrelerinde ne kadar düşüş var, onun çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

TURKOVAC’IN OMICRON’A ETKİNLİĞİ NE KADAR?

Alfa ve delta varyantlarından sonra Omicron varyantının çıktığını belirten Özdarendeli, “Omicron varyantının izolasyonuyla ilgili çalışmalara en kısa sürede başlamayı düşünüyoruz. Çünkü Omicron varyantının da dünyada hızlı bir şekilde dominant olduğunu görüyoruz. Alfa, Delta'dan sonra Omicron'un da TURKOVAC'ın etkinliği açısından nedir, durumları ilerleyen zamanlarda göreceğiz." diye konuştu.

DELMICRON DİYE BİR VARYANT YOK

Özdarendeli, “Delmicron” olarak adlandırılan gündemdeki melez varyant tartışmalarına da son noktayı koydu. "Delmicron" diye bir varyant olmadığını vurgulayan Özdarendeli konuyla ilgili şunları dile getirdi: Delmicron bir varyant değil, sadece şu anda hem Delta hem Omicron bir arada seyrettiği için her iki varyantın bir arada olduğu durumlara o şekilde atıf yapmışlar ama öyle bir varyant söz konusu değil.

Turkovac’ı geliştiren profesörden melez varyant açıklaması: Delmicron var mı?Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli

TURKOVAC’TA FAZ 3 DEVAM EDİYOR

Faz-3 devam ederken faz-1 ile faz-2 verileri ve klinik öncesi verilerin bir araya getirilerek acil kullanım onayı alındığını aktaran ve Turkovac aşısında Faz-3 çalışmalarının devam ettiğini belirten Özdarendeli, "Çok ciddi bir şekilde komisyondan ve hocaların görüşünden geçtikten sonra acil kullanım onayı alıyor. Tabii gerçekten çok aşılanan ve hastalığı geçiren insan var. Bundan 6-7 ay öncesine nazaran gönüllü bulmak çok zor. Çünkü faz-3'te hem aşılanmamış olacak hem de hastalığı geçirmemiş gönüllüler arıyoruz. O yüzden faz-3'ün bitirilmesi için şartları uyan vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısı olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

TURKOVAC DELTA’DA DA YÜZDE 100 ETKİLİ

Acil kullanım onayı alan Turkovac’ın en kısa zamanda vatandaşlara ulaşacağını ve aşının varyantlara karşı etkinliği ile ilgili çalışma yaptıklarını belirten ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Turkovac aşımızın varyantlara etkinliğini araştırıyoruz. Daha önce Alfa varyantıyla ilgili transgenik fareler de yüzde 100 etkili olduğunu kamuoyuna duyurmuştuk. Delta varyantıyla ilgili de aynı Alfa varyantında olduğu gibi transgenik farelerde Turkovac aşımızın yüzde 100 etkili çıktığını söyleyebiliriz." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...