Tgrt Haber
06 Temmuz 2021 12:00

Türkiye'de Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta plus hangi şehirlerde var?

Dünya koronavirüsün delta varyantıyla mücadele ederken kâbus Türkiye’ye de sıçradı. Peki, Delta varyantı ve Delta plus hangi illerde görüldü? Sağlık bakanı Fahrettin Koca son durumu açıkladı.

Türkiye'de Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta plus hangi şehirlerde var?
Delta plus,,delta varyantı,,Fahrettin Koca,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre 3 farklı ilde görülen Delta plus varyantına 3 kişide rastlandığı belirtildi. Peki, Delta plus varyantı hangi şehirlerde görüldü? Delta varyantı vaka sayısı kaça ulaştı?

Türkiye'de Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta plus hangi şehirlerde var?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Delta varyantı ile ilgili geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında, ülkemizde 224 kişide delta varyantı tespit edildiğini, bunun 134’ünün İstanbul’da olduğunu ve görülen il sayısının da 16’dan 26 ile çıktığını belirtmişti. Bakan Koca, Delta plus ile ilgili yöneltilen soruya ise henüz ülkemizde görülmediği, herhangi bir tespit olmadığını söylemişti.

DELTA PLUS VARYANTI HANGİ ŞEHİRLERDE GÖRÜLDÜ?

Bakan Koca son yaptığı açıklamada, Delta plus varyantının 3 kişide tespit edildiğini ve bunların 3 farklı ilde olduğunu söyledi. Bu vakaların biri İstanbul’da olduğunu belirten Bakan Koca, ayrıca Ankara’da Delta plusa rastlanmadığını ifade etti. Diğer iki vakanın ise hangi illerde olduğunu söylemedi. Bakan Koca, bu hastaların genel durumlarının iyi olduğunu ve ayakta takip edildiklerini açıkladı. Delta varyatının ise giderek sayısının arttığını belirten Bakan Koca, delta varyantı vaka sayısının 284’e çıktığını il sayısının da 30’a ulaştığını ifade etti.

DELTA PLUS VARYANTI NERELERDE GÖRÜLDÜ?

Rusya'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Hindistan'da ortaya çıkan "Delta plus" varyantının ilk kez tespit edildiği açıklandı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko ve İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi Başkanı Anna Popova, ülkedeki Kovid-19 durumuna ilişkin toplantı yaptı.

Delta varyantı, ilk olarak Hindistan'da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici" olarak tanımlanmıştı. Delta varyantının, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle yakın zamanda dünya genelinde baskın tip haline gelmesinden korkuluyor. Delta Plus varyantı 2 farklı ülkede; Hindistan ve Rusya ülkelerinde görüldüğü tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamaları üzerine ülkemizde de 3 farklı kişide Delta plus varyantının tespit edildiği açıklandı.

DELTA VARYANTI NERELERDE GÖRÜLDÜ?

Bakan Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta Rusya'dan gelen turistler için alınan tedbirler ile ilgili yöneltilen soruya yurtdışından gelenlerden 48 saat içinde antijen veya 72 saat öncesinden PCR testini mutlaka aldıklarını belirtti. Bazı ülkelerde de zorunlu PCR test aldıklarını söyleyen Bakan Koca, İngiltere, İran gibi bazı ülkelerde de ayın birinden itibaren geçerli olmak üzere yasak koyduklarını belirtti.

Türkiye'de Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta plus hangi şehirlerde var?

Bakan Koca, özellikle altı ülke ve Delta varyantının yoğun olduğu Van Bediş gibi Hindistan, Brezilya, Nepal, Srilanka gibi ülkelere bunun dışında Pakistan ve Afganistan içinde zorunlu karantina söz konusu olduğunu açıkladı. Her vatandaştan Rusya'dan gelen dahil olmak üzere 48 saat veya 72 saat öncesinden antijen veya PCR aldıklarını ifade eden Bakan Koca, bunları yeterli görmediklerini, ayrıca yaygın örneklem yöntemiyle taradıklarını belirtti. Bakan Koca, buradan herhangi bir şüphe durumu oranında bir artış söz konusu olursa o durumda alınabilecek tedbirler karantina dahil olmak üzere zaten belli olduğunu da ifadelerine ekledi.

Delta varyantı birçok ülkede görüldü. Ancak en çok görülen ülkeler şu şekilde; Hindistan, Brezilya, Nepal, Srilanka, İngiltere ve İran.

DELTA VARYANTI NEDİR, MUTASYON NEDİR?

Mutasyon, virüsün genel yapısındaki değişiklikler anlamına gelir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denilir. Delta varyantı da koronavirüsünün mutasyon geçirmiş türleri arasında yer almaktadır.

DELTA PLUS VARYANTI NEDİR, NASIL OLUŞTU?

Delta plus, koronavirüsün mutasyon geçirmiş türleri arasında yer alan Delta varyantının alt türüdür. Hindistan'da Delta Plus adı verilen koronavirüs mutasyonunun varlığı ilk olarak 11 Haziran'da İngiltere'de yayımlanan kamu sağlığı bülteninde duyuruldu.

Hindistan'da görülen Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantında görüldü. Söz konusu varyant, K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahip.

Türkiye'de Delta varyantı hangi illerde görüldü? Delta plus hangi şehirlerde var?

Bazı bilim insanları bu mutasyonun, Delta varyantında görülen diğer özelliklerle de bir araya geldiğinde salgının bulaşıcılığını artıracağından endişe ediyor. Hindistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, K417N adlı mutasyon, bağışıklık sisteminden sıyrılma özellikleri bulunan Beta varyantında (B.1.351) da görüldüğü için mercek altına alındığı belirtildi.

Hindistan'ın önemli virologlarından Shahid Jameel, K417N'in tedavi edici monoklonal antikor karışımının etkinliğini azalttığının bilindiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...