Tgrt Haber
29 Ağustos 2021 09:39

Delta varyantındaki tehlike 2 kat daha fazla! Tek çare aşı

İngiltere'de yapılan bir araştırmadan korkutan bir sonuç çıktı. Delta varyantında hastaneye yatma oranı diğer varyantlara göre iki kat daha fazla.

Delta varyantındaki tehlike 2 kat daha fazla! Tek çare aşı
delta varyantı,alfa varyantı,koronavirüs,covid-19

Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı tüm dünyada büyük bir tehlike oluşturdu. Özellikle İngiltere ve Amerika'yı etkisi altına alan Delta için yapılan son araştırmadan ise endişelendiren ve korkutan bir sonuç çıktı. Delta varyantına yakalananların hastanede tedavig örme ihtimali İngiltere'de ortaya çıkan Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazla. İngiltere'de yapılan araştırmanın sonuçları tıp dergisi Lancet'te yayımlandı. Bilim insanları, yapılan bu son araştırmayla beraber aşının öneminin bir kez daha altını çizdi.

İngiltere'de ortaya çıkan Alfa varyantını ise Delta varyantı solladı. Delta, şimdilerde neredeyse ülkedeki tek varyant haline geldi. Uzmanlara göre aşılar ise hangi varyant olursa olsun ağır hastalık riskini büyük ölçüde azaltıyor.

Delta varyantındaki tehlike 2 kat daha fazla! Tek çare aşı

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) ile Tıbbi Araştırmalar Konseyi'nin yaptığı araştırmada, Alfa ve Delta varyantının dolaşımda olduğu Mart ve MAyıs ayları arasında 43 binden fazla Covid-19 vakası incelendi. Bu vakaların çoğu, henüz aşı olmamış kişilerde ortaya çıktı ve çoğu için hastanede tedavi oldu. Yaş, cinsiyet, etnik köken gibi farklılıklar göz önünde bulundurulduktan sonra, Delta varyantı ile enfekte olanların hastaneye yatma riski Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazlaydı.

Uzmanlar, aşının riski önemli ölçüde düşürdüğünü söylüyor. En yüksek koruma ise iki doz aşı ile sağlanıyor. PHE'nin araştırmasına göre iki doz aşının hastanede yatmaya karşı etkinlik oranı Pfizer-BionNTech için yüzde 96, Oxford-AstraZeneca içinse yüzde 92 düzeyinde.

Diğer araştırmalar, semptomlu Covid enfeksiyonlarına karşı aşıların koruma etkinliğinin zaman içinde azaldığını gösterse de, her iki aşı da Delta varyantından kaynaklı hastane tedavisi ve can kaybına karşı önemli bir koruma sağlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...