Tgrt Haber
23 Ağustos 2021 06:32

Uzmanlar açıkladı: Deltaya karşı aşı şart

Uzmanlar, Delta varyantına karşı tek çarenin aşı olduğunu açıkladı. ABD'de görevli Prof. Dr. Derya Unutmaz "Aşı tereddütü kırılırsa Delta varyantı kontrol altına alınır" dedi

Uzmanlar açıkladı: Deltaya karşı aşı şart
delta virüs,koroanvirüs,delta varyantı,aşı,kovid 19,covid 19,sağlık,aşılama

Covid-19 salgınında Delta varyantının Türkiye’de baskın hâle geldiğini belirten uzmanlar, bunun önünün aşılanma ile alınabileceğini kaydetti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Delta varyantı karşısında en savunmasız kişilerin aşıları tamamlanmamış kişiler olduğunu belirterek “Aşılar bizleri koronavirüse karşı etkin biçimde korumaktadır” dedi. Delta varyantının iki kat daha fazla bulaşıcı olduğunu hatırlatan Kayıpmaz, bu varyanta yakalananların hastaneye yatma oranın yüksek olduğu bilgisini verdi. Kayıpmaz, aşıların hâlâ varyantlara karşı etkinliğini koruduğuna dikkati çekerek “Delta varyantı karşısında en savunmasız kişilerin aşıları tamamlanmamış kişiler olduğu bildirilmektedir. Aşılar bizleri koronavirüse karşı etkin biçimde korumaktadır. Aşıları tamamlanmış kişilerin hastaneye yatış, hastalığı ağır geçirme ve virüs nedenli ölüm riski, aşısız kişilere göre anlamlı ölçüde düşüktür” diye konuştu.

ABD Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak görev yapan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Delta varyantına karşı çift doz BioNTech ya da 2 doz Sinovac1 doz BioNTech aşısının çok önemli olduğunu belirterek “Üçüncü doz burada gerekli. Bunun için henüz daha yüzde 40-50’lere yaklaşıyoruz. Yeterince insan aşılanmadı maalesef. Aşı tereddüdünü kırabilirsek sonbahara kadar deltanın da önünü tamamen kesmiş oluruz” dedi.

Unutmaz, Delta varyantı nedeniyle aşıların etkisinde azalma yaşandığını, buna karşılık ağır hastalığı ve ölümleri önlemede etkili olduğunu belirterek, Türkiye’de vaka sayıları ile ölüm oranlarının artmasının Delta varyantıyla bağlantılı olduğunun altını çizdi. Unutmaz, ABD’deki birçok eyalette yoğun bakımlarda yer kalmadığına dikkati çekerek “Bunun birinci sebebi aşı karşıtlığı ve tereddüdüdür. Çünkü Amerika’da hastanelerde yatanların yüzde 95’i aşı olmamış kişiler, ölümlerin de yüzde 97-98’i bundan kaynaklanıyor” diye konuştu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...