Tgrt Haber
30 Haziran 2021 12:12

Delta varyantına karşı aşılar ne kadar koruyor? İşte ilk sonuçlar

Aşı üreticileri, Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantına karşı ne kadar aşıların ne kadar koruyucu olduğunu açıkladı.

Delta varyantına karşı aşılar ne kadar koruyor? İşte ilk sonuçlar
delta varyantı,koronavirüs,aşı,covid 19

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs zamanla mutasyona uğradı. Birçok varyant ortaya çıktı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta ise Amerika ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede vaka sayılarını arttırdı. Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılar geliştirildi ve dünyanın birçok yerinde hızla aşılama yapılıyor fakat son zamanlarda herkes aşıların Delta varyantına karşı ne kadar etkili olduğunu araştırıyor.  Aşı üreticileri, Delta'nın aşılara ne kadar direnç gösterdiğini açıkladı.

ALFA'YA KARŞI %93 DELTA'YA KARŞI %90

Sciencealert'in haberine göre, İngiltere Halk Sağlığı tarafından 23 Mayıs'ta yayınlanan veriler, Pfizer ve AstraZeneca'nın Covid-19 aşılarının, yalnızca bir doz yerine iki doz verildiğinde varyantlara karşı daha iyi çalıştığını gösterdi.

Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıkladı. Birleşik Krallık'ta ilk bulunan varyant olan Alpha'ya karşı ise %93 etkili olduğu belirtildi.

Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Peicheng, Reuters'a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi.

Moderna aşısı, Delta varyantı da dahil olmak üzere test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.

3. DOZ KORUMAYI ARTIRIYOR

Peicheng, üçüncü doz aşı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...