Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 15:35

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi zararları nelerdir?

Osmanlı döneminde yemeklerde ve şerbetlerde kullanılan demirhindi bitkisi merak ediliyor. Peki, demirhindi nedir? Demirhindinin faydaları ve zararları nelerdir? Demirhindi nasıl tüketilir? İşte demirhindi bitkisi ile ilgili tüm detayları derledik.

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi zararları nelerdir?
demirhindi,,bitki,,sağlık,

Osmanlı döneminde de çok kullanılan demirhindi bitkisi, günümüzde de şerbeti ve faydalarıyla gündeme düşüyor. Demirhindi, Hint hurması olarak da biliniyor. Baklagiller familyasından olan demirhindi, Afrika kökenli olmakla beraber öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır’da yetiştiriliyor. 20–25 m boyunda büyük bir ağaç olan demirhindi; çiçekleri, dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde yer alır. Yaprakları ise yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcı olmasının yanı sıra reçel ve içit yapımında da faydalanılabilir.

DEMİRHİNDİ FAYDALARI NELERDİR?

Demirhindi; B ve E, C vitamini, kalsiyum, demir, fosfor açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bu bitki, sindirimi kolaylaştıran ve kalp sağlığını koruyan etkisiyle bağışıklığı arttırıyor ve kilo vermede etkili oluyor. İşte demirhindi faydaları;

- Demirhindi çok güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesini engellemektedir.

- Demirhindinin öz yağı bakteri ve virüslerle savaşırken solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturur.

- Sindirim sistemi için oldukça iyi bir etkisi vardır. Bitki, kabızlığa da oldukça hızlı bir şekilde etki eder.

- Gargara olarak kullanıldığında ağız yaralarına iyi gelmektedir.

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi zararları nelerdir?

- Cilt tedavilerinde kullanılan demirhindi; ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcı olmaktadır.

- Bir kase demirhindi, günlük magnezyum ihtiyacının %28’ini karşılamaktadır.

- Demirhindi, kötü kolesterol oranlarını düşürürken, kan basıncını düzenli hale getirir. Dolayısıyla kalp sağlığı için oldukça etkili bir besin olmaktadır.

- Ülser tedavisine yardımcı olur; çünkü ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi olur.

- Eklem ağrıları üzerinde etkili olduğu defalarca kanıtlandı.

- Bronşit ve göz inflamasyonları için ilaç gibi gelir. Bu bitkinin özellikle kışın ve mevsim geçişlerinde bolca tüketilmesi gerekir.

- Gut ve eklem iltihaplanmasında rahatlama sağlamaktadır.

- Demirhindi suyu göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde etkilidir.

DEMİRHİNDİ TADI NASIL?

Baklagiller familyasının bir üyesi olan demirhindinin meyveleri etli ve hamurumsu yani iç yumuşatıcı bi etkisi vardır. Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla tüketilebilir. Tadı ise hem tatlı hem ekşidir. Afrika, Asya ve Latin Amerika mutfaklarında yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile bilinmektedir.

DEMİRHİNDİ ZARARLARI NELERDİR?

Her besin, gereğinden fazla kullanıldığında zararlı etkilerini gösterdiği gibi demirhindinin de fazla kullanımı vücutta zararlı etkilere neden olur. Bu bitkinin kullanım sınırı aşılmadığında bir zararı ya da yan etkisi görülmez. Ancak tüketim sınırı aşıldığında, akciğer ve karaciğerde ciddi tahribatlara neden olabilmektedir. Uzmanlara göre, demirhindinin bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi ölüme kadar yol açabilir.

DEMİRHİNDİ FİYATI NE KADAR?

Demirhindiyi kurutulmuş ya da toz olarak aktarlarda ve baharatçılarda bulabilirsiniz. Genellikle bitkinin yarım kilosu ortalama 20 TL civarında oluyor. Daha hızlı metobolizma için tercih edilen bu bitki zayıflamak isteyenler için oldukça faydalı olmaktadır.

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi zararları nelerdir?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...