Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2021 15:38

ABD’li bilim insanlarından çarpıcı buluş! Depresyona kan testiyle teşhis konacak

ABD’li bilim insanları çarpıcı bir buluşa imza attı. Araştırmaya göre ruhsal hastalıkların teşhisi artık kan testi ile yapılacak.

ABD’li bilim insanlarından çarpıcı buluş! Depresyona kan testiyle teşhis konacak
Depresyon,Duygudurum bozukluğu,depresyon teşhisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre yüz milyonlarca insan depresyonun pençesinde. 2 yıldır dünyayı etkileyen pandemi, ruhsal hastalıklara eğilimi daha da arttırdı. Günümüzde, insanların yaşam kalitesini düşüren ruhsal hastalıkların teşhis ve tedavisi daha çok deneme yanılma yöntemi ile yapılıyor. Kişinin depresyonda olup olmadığını ya da hastalığın boyutunu ölçen bir cihaz ya da test yok. Ancak ABD’li bilim insanları bu alanda bir ilke imza attı ve ruhsal durumumuzu ölçen bir kan testi geliştirdi. 

DENEME YANILMA YÖNTEMİNE SON

ABD'deki Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir ekip, ortaya koydukları kan testi ile duygu durum bozukluklularını teşhis edebileceklerini iddia etti. Psikiyatrist ve genetikçi Dr. Alexander Niculescu, "Çalışmamız, klinik faydası olan, ikisi arasında ayrım yapabilen ve insanları doğru ilaçlarla eşleştirebilen depresyon ve bipolar bozukluk için bir kan testi yaptırmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Bu, yıllarca süren deneme ve yanılmaları, hastaneye yatışları ve yan etkileri önler” ifadelerini kullandı. 

ABD’li bilim insanlarından çarpıcı buluş! Depresyona kan testiyle teşhis konacak

DEPRESYONDAN SİSTEMLER ETKİLENİYOR

Çalışma, duygudurum bozukluklarının biyolojik temelini araştırdı ve bir kişinin hangi tür duygudurum bozukluğuna sahip olduğunu ayırt etmek için kan testi geliştirdi. Testi geliştirmek için Dr. Niculescu'nun ekibi, "DNA, RNA, proteinler veya diğer moleküllerden faydalandık" dedi.  Niculescu vücuttaki beyin, sinir sistemi, bağışıklık sisteminin ortak bir gelişim rotasına sahip olduğunu söyleyerek "Örneğin, stresli veya depresyonda olduğunuzda, kanınızı ve bağışıklık sisteminizi etkileyen psiko-nörolojik mekanizmalar, hormonlar ve salınan diğer şeyler vardır" ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...