Tgrt Haber
08 Eylül 2021 12:24

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

Mevsimin sonbahara dönmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonu, sıklıkla görülen hastalıklar arasında yerini aldı. Prof. Dr. Galip Ekuklu, belirtileri koronavirüs salgınıyla neredeyse aynı olan hastalığın Kovid ile karıştırılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor
koronavirüs,,enfeksiyon,,solunum yolu,,belirti,,kovid,

Hava sıcaklığının bir anda düşmesiyle soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmeye başladı. Belirtileri Kovid-19 ile neredeyse aynı olan bu rahatsızlıkların salgınla karıştırılması çok olasıyken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, konu hakkında vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak farkları anlattı.

Türkiye'de son haftalarda halsizlik, burun akıntısı, zaman zaman ateş şikayetleri yaşayan pek çok kişi Kovid-19'a yakalandığı endişesiyle hastanelere başvurmaya başladı. Geçen yıl maske, mesafe ve hijyene verilen büyük önem nedeniyle özellikle sonbahar geçişlerinde önceki yıllara göre düşük seviyede görülen üst solunum yolu hastalıkları, bu yıl mevsim geçişinin yaşandığı son günlerde sık görülmeye başlandı.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"ŞU ANDA YAYGIN OLARAK GÖRÜLEN KOVİD DEĞİL"

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, mevsim geçişi nedeniyle 35-40 derece olan hava sıcaklıklarının kısa sürede 20'li derecelere düştüğünü, bu değişimin olumsuz etkilere neden olduğunu belirterek, "Bu ani sıcaklık değişiklikleri doğaldır ki vücutta bir adaptasyon sorununa neden oluyor ve soğuk algınlığı benzeri bir tablo ortaya çıkıyor. Şu anda yaygın olarak çevremizde gördüğümüz şey aslında bir soğuk algınlığı." dedi.

Vakaların, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilebileceğini belirten Ekuklu, bu vakaların daha ağır seyreden grip ile karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"GEÇEN YIL AZ GÖRÜLDÜ ÇÜNKÜ KURALLARA UYULDU"

Geçen yıl, daha önceki yıllara oranla daha az soğuk algınlığı ve grip vakalarıyla karşılaştıklarını aktaran Ekuklu, "Geçen sene az görmemizin temel nedenlerinden bir tanesi Kovid-19 ile ilgili alınan önlemler kapsamında insanların sosyal mesafeye, maskeye ve temizliğe dikkat etmeleriydi. Sonuçta gribal enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları, solunum yoluyla kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda bulaşan hastalıklar. Vücut direncimizin kırıldığı mevsimsel geçiş dönemlerinde çokça karşılaşıyoruz. Şimdi yine bir mevsim geçişi yaşıyoruz. Dolayısıyla bu tür enfeksiyonları bekleriz." dedi.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"YAYILMA OLASILIĞI ARTACAK"

Ekuklu, okulların açılmasıyla çocukların bir araya geldiğini, sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına uyulsa da kapalı ortamlarda bu tür enfeksiyonların yayılma riskinin arttığını belirtti.

Solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19'un benzer semptomlar gösterdiğini ifade eden Ekuklu, "Basit soğuk algınlığında da biz halsizlik, bitkinlik, ateş, öksürük gibi bir takım bulgularla karşılaşıyoruz. Kovid-19 da bununla örtüşüyor. Çok telaş yapmamak lazım. Eğer 2 doz BioNTech yada 2 doz Sinovac artı 1 doz BioNTech yaptırdıysanız Kovid-19 olma olasılığınız daha düşüktür. Şunu da asla unutmamak gerekir; okullar açıldı, çocuklar okula gidip gelecekler, servislerde, kapalı ortamlarda bulunacaklar. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, hem mevsimsel olarak hem de toplu yaşam alanlarında daha fazla zaman geçirildiği için bu tür enfeksiyonların yayılma olasılığı bundan sonra daha da artacak. Bu durum yetişkinler için de geçerli." diye konuştu.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"AŞILARINIZ VARSA BİLE YAKALANMA RİSKİ VAR"

Ekuklu, aşıların Kovid-19'a ortalama yüzde 85 oranında koruma sağladığını söyledi. Aşı olan her 100 kişiden 15'inin bu hastalığa yakalanabileceğini aktaran Ekuklu, şöyle devam etti:

"Bu kişiler Kovid-19'u hafif geçiriyor olabilirler. Gençlerde de malum genellikle basit semptomlarla geçiyor, soğuk algınlığı ile karışabilir. Eğer Kovid-19 hastasıyla şüpheli bir temasınız varsa, çevrenizde aşısız insanlar varsa, siz aşısız iseniz, aşınız eksik ise burada 'acaba Kovid-19 olabilir mi?' diye düşünülebilir. Ama aşılarınız tamsa yine buna rağmen Kovid-19'a yakalanma riskiniz olacaktır. Dolayısıyla mevsim geçişi itibariyle bu gerekçelerle bir solunum yolu enfeksiyonu artışı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış belki gribal enfeksiyonlar gibi bir takım enfeksiyonlarla karşılaşabiliriz. Çok telaşa gerek yok. Ama bu koşullara göre de akılda tutmakta yarar var."

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"TABLO AĞIRSA KENDİLERİ BAŞ ETMEMEYE ÇALIŞMAMALI"

Ekuklu, sonbahar ve kışla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artacağını, insanlarda 'Acaba Kovid-19 muyum?' telaşının olacağını da vurguladı. Maske, mesafe ve kişisel hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Ekuklu, "Bunu hem Kovid-19'dan korunmak hem de solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için yapmak gerekecek." dedi.

Kovid-19 aşıları yapıldıysa basit bir burun akıntısı gibi belirtilerin solunum yolu enfeksiyonu olarak düşünülebileceğini ifade eden Ekuklu, "Ama tablo bir öksürüğe gidiyorsa, bir halsizlik, derin kas ağrısına o zaman bunun Kovid-19 olabileceği de düşünülerek bir sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Zaten gerçek grip ağır seyreden, gerçekten Kovid-19 ile karıştırılabilecek bir enfeksiyondur. O da ancak bir sağlık kuruluşunda ayırt edilebilir. Öyle bir durumda da hekime başvurulması olması gereken şeydir. Eğer tablo ağırsa, yatmalarını gerektiriyorsa, kişiler bununla kendileri baş etmeye çalışmamalılar. Ama bir yandan da bu mevsim geçişlerinde bu tür enfeksiyonların olabileceğini akılda tutmakta yarar var." diye konuştu.

Dikkat aynı belirtiler var! Kovid gibi vuruyor

"EN ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN AYLAR"

Geçirdiği soğuk algınlığı sürecinde Kovid-19 endişesi yaşayanlardan Edirneli Uğur Kaymak ise, son dönemlerde soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış gözlemlediğini, çevresindeki pek çok kişinin bu hastalıklara yakalandığını söyledi. Üst solunum rahatsızlığına yakalanan pek çok kişinin koronavirüse yakalandığı şüphesiyle test yaptırdığını belirten Kaymak, "Test yaptıran arkadaşlarımızın birçoğu negatif çıktı. Soğuk algınlığı ve gripte de koronavirüsteki semptomların birçoğu görülüyor. Bu aylar en çok dikkat etmemiz gereken aylar." dedi.

Kaymak, geçen yıl maske, mesafe ve hijyeni uyum nedeniyle neredeyse hiç üst solunum yolu hastalığının yaşanmadığını bu yıl ise kural tanımazların artması nedeniyle salgın şeklinde görüldüğünü belirtti. Serhad Ceylan da soğuk algınlığı ve gripten korunmada maske kullanımının önemli olduğunu belirtti. Ceylan, vatandaşları özellikle maske kuralına uymaya davet etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...