Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Eylül 2015 13:42

Dikkat! Kurban eti tüketirken bu kuralları önemseyin

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, kurban etlerinin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Dikkat! Kurban eti tüketirken bu kuralları önemseyin
kurban eti,

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, kurban etlerinin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Kurban kesiminin ardından etlerin bekletilmeden tüketilmesi önemli bir yanlıştır. Ette bulunan mikroorganizmalar, ilk 24 saat içinde etin sert ve hazmı zor bir hale gelmesine neden olur. Bu nedenle kurban etinin 1-2 gün soğuk bir ortamda bekletilmesi, mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi açısından önemlidir. Büyükbaş hayvanların etlerinin 0 derecede bir süre bekletilmesiyle ette yumuşama sağlanabilir. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olması gerekir.
Pişirme yöntemi sağlıklı olmalı
Etin kalitesini, pişirme yöntemi belirlemektedir. Lezzet, koku ve besin değerleri pişirme yöntemiyle doğrudan ilişkilidir. Mangalda ve kızartılıp, çok uzun süre ısıya maruz kalan etler kanserojen etkinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca mangalda ya da barbeküde yüksek ısıda ve kısa bir sürede pişirilen etlerin içleri de çiğ kalmaktadır. Çiğ olarak tüketilen etler ise besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Kurban etiyle yapılan yemeklerde tereyağı, kuyruk ve iç yağının kullanılması önerilmemektedir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin bu yağlarla pişirildikten sonra yenmesi vücuttaki yağ dengesini bozmaktadır. Kurban eti ızgarada pişirilecekse vitamin değerlerinin yok olmaması ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten 15 santimetre uzağa yerleştirilmelidir. Kömür, kor halini aldıktan sonra et ateş üzerine konulmalı, böylece pişme süresi uzun tutulmalıdır.

Saklama koşulları önemli

Kurban etleri uzun süre saklanacaksa, parçalara ayrıldıktan sonra steril saklama kaplarında -32 derecede dondurulmalıdır. Kurban etleri buzdolabında -18 derecede uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Dış ortamda çözdürülen etlerin tekrar dondurulması ve daha sonra tüketilmesi son derece tehlikelidir. Bu işlem sırasında insan vücuduna zarar veren mikroorganizmalar kolayca üremektedir. Kurban etlerinin buzdolabının sıcaklığı daha düşük bölümünde çözdürüldükten sonra tüketilmesi gerekmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...