Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Nisan 2015 12:34

Diyabette Türkiye öncü ülke

Güney Kore’nin başkenti Seul’de 9-11 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Federasyonu'nun (IFSO) Asya-Pasifik kongresine dünya çapında yaklaşık 300 hekim katılarak obezite ve tip 2 diyabette cerrahi tedaviyi ele aldılar.

Diyabette Türkiye öncü ülke
Güney Kore, Seul, diyabet,

Kongrede Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, organizasyon komitesi üyesi, panelist ve moderatör sıfatlarıyla görev aldı. Ayrıca, “Meet the Experts” etkinliği çerçevesinde Çelik meslektaşlarına Metabolik Cerrahi yöntemleri ve "Obez Olmayan Tip 2 Diyabetlilerde Cerrahi Tedavi"  ile ilgili bilgiler verdi. Çelik, emilimi bozmadan ince barsaklar üzerinde yapılabilecek Metabolik Cerrahi teknikleri ile ilgili deneyimlerini de meslektaşları ile paylaştı.
Dünyaca ünlü Dr. Michel Gagner, Dr. Raul Rosenthal, Dr. Francesco Rubinho, Dr. Harry Freidenberg, Dr. Ricardo Cohen, Dr. Kazunori Kasama, Dr. SooMin Park gibi isimlerin yer aldığı panelde ülkemiz adına konuşan Doç. Dr. Alper Çelik katılımcılara Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinde vücut kitle indeksinin birincil kriter olmadığını ifade etti. Bu ifade uluslar arası konsensus toplantısında da oylanarak kabul edildi.
Çelik, asıl önemli kriterin hastanın kendi vücudundaki insülin rezervi ve aktivitesi olduğunu belirtti. Yapılan ameliyatların doğası gereği kalori ihtiyacını otomatik olarak ayarladığını ve hastaların ameliyatlardan sonra olağan vücut kitle indekslerine ulaştığını hatta vücut kitle indeksine göre zayıf olan hastaların kilo alıp normal kilolarına ulaşabildiğini söyledi. Çelik sözlerine şöyle devam etti: "Burada önemli olan nokta obez olmayan hastaların insülin rezerv ve aktivitelerini tüketmiş olabileceğinin dikkate alınmasıdır. Bu yüzden obez olmayan hastalarla ilgili karar verirken çok daha seçici olunmalıdır."
Metabolik Cerrahi ameliyatlarında yaklaşık 900 hastayla dünyanın en büyük ikinci serisine sahip olan Çelik konuyla ilgili olarak; “Elimizde gerçekten büyük bir veri var, ameliyat edeceğimiz hastaların her parametresini en ince detayına kadar öncesi ve sonrasıyla takip ediyoruz. Yaptığımız ameliyat sayısıyla dünyanın en büyük ikinci serisini elimizde bulunduruyoruz. Bu seri sadece Türkiye için değil yurtdışındaki cerrahlar için de çok değerli. Ülkemizde hasta takibi konusunu nedense çoğu zaman atlıyoruz. Ameliyatlar yapılıyor ama elinizde hastaların önceki ve sonraki durumlarıyla ilgili yeterli veri yoksa yaptığınız ameliyatların da hiçbir değeri yok. Bu gibi bir durum her şeyden önce hastaların sağlığı açısından ciddi sıkıntılar oluşturur. Elimizdeki veriler cerrahlar için altın değerinde. Bizi de Kore'de bu pozisyona getiren iki faktörden biri başarılı ameliyatlarsa, diğeri ise uluslar arası akreditasyona sahip güvenilir verilerimizdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.  
Türkiye'de obezite ameliyatları ve metabolik cerrahiyle ilgili ulusal bir veritabanı bulunmadığını belirten Çelik "Bizim kliniğimize ait uluslar arası sisteme entegre bir veritabanımız var. Bu veritabanı hastaları çok geniş bir spektrumda görmenizi ve diğer merkezlerle beraber veri analizi yapmanızı sağlıyor. Kurduğumuz vakıf kanalıyla bu veritabanını ulusal bazda yaygınlaştırmak istiyoruz. IFSO da bizden bunu talep etti. Böylece Türkiye de elindeki verilerle bilime yön verme konusunda büyük bir adım atmış olacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...