Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Ocak 2022 10:57 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:15

Koronavirüs ve Omicron’dan sonra domuz gribi! Uzmanlar: İlk 72 saate dikkat

Koronavirüs ve Omicron sebebiyle hastaneler dolarken, son günlerde domuz gribi artışı da dikkat çekti. Domuz gribine karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, tedavide ilk 72 saatin çok önemli olduğunu vurguladı. Çocukların kalabalıktan uzak tutulması konusunda uyarı yapan uzmanlar, hastalığın ilerlediği takdirde bronşit ya da zatürreye sebep olabileceğini söylüyor.

Koronavirüs ve Omicron’dan sonra domuz gribi! Uzmanlar: İlk 72 saate dikkat
Koronavirüs,omicron,domuz gribi,A H1N1

Dünyayı tehdit eden koronavirüs ve Omicron varyantı vaka sayılarını arttırmaya devam ederken domuz gribiyle ilgili korkutan haber geldi.

"A H1N1" olarak da bilinen domuz gribi vaka sayılarının artması sonrası hastanelerde yoğunluk oluştu. Koronavirüs ile benzer belirtilere sahip olan domuz gribiyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Uzm. Dr. Emrah Çığrı, domuz gribine çocuklarda daha sık rastlandığını belirtti. Domuz gribi belirtileri bulunanların zaman kaybetmeden hastanelere başvurması gerektiğini belirten Çığrı, tedavisinde ilk 72 saatin önemli olduğuna dikkat çekti.

DÜNYA ÇAPINDAKİ GÖRÜŞ BU ŞEKİLDE

Domuz gribinden şüphelenildiği zaman direk hastaneyi ve testi işaret eden Uzm. Dr. Emrah Çığrı, “Test yaparak tanımızı koyuyoruz. Gerekmeyen mevcut tablodan zaten hastanın tanısı belli olanlara teste gerek kalmadan tedaviye başlıyoruz. Burada bilimsel görüş bu şekilde. Eğer domuz gribi olduğunu düşünüyorsak en geç 72 saat içerisinde tedavinin başlanması öneriliyor. Dünya çapındaki görüş bu şekilde. O yüzden testi yapıp da sonucunu beklemek gibi zaman kaybı yaşanmasın diye tedavimize erken dönemde hemen başlamak daha doğru oluyor çocuklarımız için. Erken dönemde tedaviye başladığımızda çocuklarımızdaki hastalık daha erken düzeliyor” dedi.

KALABALIK ORTAMLARDAN ÇOCUKLARI UZAK TUTALIM

Domuz gribinden korunmak için hijyen ve sosyal mesafenin önemli olduğunu belirten Çığrı, "Domuz gribinden çocuklarımızı korunmanın en belli başlı yolu kalabalık ortamlardan uzak tutmak, hijyenlerine dikkat etmek, çünkü bu hastalık aynı korona virüs gibi öksürmek, hapşırmak gibi hastaların ya da çocukların dışarıya attığı kendi sekresyonları yoluyla bulaşıyor. Okulda çocukların kendilerini koruma gibi bir şansları yok, olabildiğince çocuklarımızın her teneffüste ellerini yıkamaları gerekiyor. Okuldan eve de geldiklerinde yine aynı şekilde hijyenlerini sağlayarak ellerini güzelce yıkayarak hastalıktan çocuklarımızı korunmalarını sağlayabiliriz" diye konuştu.

ÇOCUKLAR KADAR BÜYÜKLER DE ETKİLENİYOR

Domuz gribinin her yaş gurubunda görülebileceğini ifaden Uzm. Dr. Emrah Çığrı, “Bu hastalık büyüklerde de aynı şekilde ateş yüksekliği, öksürük, çocuklarda görülen aynı semptomlar büyüklerde de görülebiliyor. Domuz gribinin bir hapı var, hapını başlayarak 1-2 günde hasta tamamen düzelebiliyor” şeklinde konuştu.

BRONŞİT YA DA ZATÜRRE TEHLİKESİ

Gribin devam etmesinin bronşit ya da zatürreye sebep olabileceğini belirten Uzm. Dr. Emrah Çığrı, şöyle konuştu:

“Domuz gribi ateşin yükselmesine neden oluyor. Bu yüzden Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanemize yatış miktarında bir yükselme var. Ateşi düşmeyen çocuklarımızı ya da hastalarımızı hastanemize yatırabiliyoruz. Domuz gribi, ne yazık ki hastalık devam ettiği zaman bronşit ya da zatürreye çevirebiliyor. Nadiren de olsa bu durum görülebiliyor, bu şekilde hastalarımız olduğunda hastanemize yatırarak tedavilerine bu şekilde devam ediyoruz. Eğer ateş düşmezse, 2-3 günden fazla sürerse o durumda hastalarımızı yine hastanemize yatırıp hem serum tedavisine hem de ağızdan domuz gribi ilacını ağızdan vererek hastanemize yatırarak devam ediyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...