Tgrt Haber
31 May 2022 08:52 - Güncelleme : 31 May 2022 09:13

Yeni pandemi maymun çiçeği virüsü mü? Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede kendisini gösteren maymun çiçeği hastalığının yeni bir pandemi olup olmayacağı konusunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklama yaptı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.
dünya sağlık örgütü,maymun çiçeği virüsü
Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

1970'lerde Orta Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü geçtiğimiz haftalarda İngiltere'de patlak verdi. Ardından onlarca ülke, maymun çiçeği virüsü vakası bildirdi. Koronavirüs salgınıyla mücadele henüz bitmemişken dünyada yeni bir salgın endişesi doğdu. Virüse ilişkin son gelişmelere dair DSÖ maymun çiçeği uzmanı Dr. Rosamund Lewis, hastalığı taşıyan her kişinin cildinde büyük kabarcıklar bulunmadığı uyarısı yaptı: 

"Mevcut vakaların büyük çoğunluğunda genital bölgede yoğunlaşmış ve gözle görülmesi imkansız kabarcıklar tespit edildi. Bu görünmez fakat bulaşıcı kabarcıklar vücutta 2 ile 4 hafta arasında kalabilir.''

Bu vakalarda virüsün cinsel ilişki veya yakın temas yoluyla bulaşıp bulaşmadığının henüz netleşmediğini belirten Lewis, "Bundan önce yeterince fark edilemeyen bir bulaşma biçiminde artış var gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lewis, "Bu vakaların yeni bir salgına dönüşmesi beklenmiyor fakat hastalığa dair birçok bilinmeyen şey var. Virüsün nasıl yayıldığının yanı sıra çiçek hastalığına karşı sürü bağışıklığı programlarının on yıllar önce durdurulmasının da şimdiki yayılımı hızlandırıp hızlandırmadığından emin değiliz" dedi.

Yeni pandemi maymun çiçeği virüsü mü? Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

257 HASTA 120 ŞÜPHELİ VAKA VAR

DSÖ'den dün yapılan açıklamada 26 Mayıs itibarıyla 23 ülkeden raporlanan maymun çiçeği vakalarının 257'sinin doğrulandığı, 120 şüpheli vakanın ise incelendiği bildirilmişti. Afrika'da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, en son 6 Mayıs'ta İngiltere'de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı.

NİJERYA'DA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN İLK ÖLÜM

Maymun çiçeği virüsü dünya genelinde yayılırken Nijerya'da ilk can kaybı yaşandı. Nijerya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ülkede geçtiğimiz ocak ayından itibaren 9 eyalette 21 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini ve ilk can kaybının yaşandığını açıkladı. Açıklamada, "Maymun çiçeği kaynaklı can kaybı, farklı hastalıkları olan ve immünosupresif ilaçlar kullanan 40 yaşındaki bir hastada görüldü" denildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...