Tgrt Haber
09 Haziran 2022 11:46 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 12:00

Mutluluk kaynağınızı terketmeyin! Sütlü, bitter, beyaz... En sağlıklı çikolata hangisi?

''Çikolata dünyanın 8.harikası'' diye düşünüyor ve zararlı diye bırakma yolunda ilerliyorsanız bu haber size ilaç gibi gelecek. 7’den 77’ye herkesin kalbinde bir numara olan çikolata doğru seçildiğinde size şifa bile olabilir. Sütlü, bitter, beyaz çikolata… Peki en sağlıklı çikolata hangisidir?

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Dolabınızın vazgeçilmezi, mutluluk kaynağınız çikolatayı doğru tüketerek zararlarından korunabilirsiniz.
çikolata,kakao
Dolabınızın vazgeçilmezi, mutluluk kaynağınız çikolatayı doğru tüketerek zararlarından korunabilirsiniz.

Canınız sıkkın olduğunda, çok çalışmaktan yorulduğunuzda, arkadaşınızdan özür dilemek için, bayram ziyaretinde, hasta yoklamasında, çocuğunuzu ödüllendirmek için… Çikolata hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Birçok insan 'Çikolata sağlığa zararlı?' endişesiyle kendini uzak tutmaya çalışırken her zaman bir kaçamak buluyor. O halde en sağlıklı çikolata seçimini öğrenerek gönül rahatlığı ile yemenin yollarına göz atalım… 

ÇİKOLATA SAĞLIĞA ZARARLI MI? 

Hayatınızın mutluluk kaynağı hakkında ilk olarak ''Çikolata sağlığa zararlı mı?'' sorusuna cevap verelim.  
Genel kanının aksine çikolata kan dolaşımına iyi gelir ve bu da kalbiniz için iyidir. Ancak bu tüm çikolatalar sağlıklıdır anlamına gelmez. Çikolatanın zengin aroması kakao çekirdeklerindeki flavonoidlerden gelir. Bu da çikolatanın kalbiniz için çok sağlıklı olmasının nedenidir. Flavonoidler, vücudunuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlardır.

Bir çikolatalı şeker çubuğu veya bir dilim çikolatalı kek yemeden önce, tüm çikolata türlerinin yüksek düzeyde flavanol içermediğini anlamak önemlidir. Kakao doğal olarak flavanollerden gelen çok güçlü, keskin bir tada sahiptir. Kakao, en sevdiğiniz çikolata ürünlerine işlendiğinde, bu tadı azaltmak için birkaç adımdan geçer. Çikolata ne kadar çok işlenirse o kadar fazla flavanol kaybolur.

Mutluluk kaynağınızı terketmeyin! Sütlü, bitter, beyaz... En sağlıklı çikolata hangisi?

ÇİKOLATA KALBE İYİ GELİR Mİ?

Çikolatanın içinde bulunan flavonoidler, vücudunuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlardır. Bu flavonoidler kalp sağlınıza şu şekilde iyi gelebilir: 

  • Kolesterolü kontrol eder,
  • Kan basıncını düşürür,
  • Kan pıhtılaşması riskinizi azaltır,
  • Yapışkan trombositleri inhibe eder, 
  • Kan akışını iyileştirir. 

EN SAĞLIKLI 'BİTTER' OLDU 

Çikolata seçerken gözünü dört açın ve hem keyfinizi yerine getirin hem sağlığınıza destek verin. Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır. Bitter çikolata en yüksek oranda flavonoid dolgulu kakao çekirdeği içerir. 

Bitter çikolata en az %35 oranında kakao içerir. Kalan kısım kakao yağı (kakao çekirdeğinin doğal yağı), şeker, bir emülgatör (malzemeleri bir arada tutan), vanilya ve diğer tatlandırıcılardır. İşte en sağlıklı çikolata detayları: 

  • Ne kadar karanlık o kadar iyi! En yüksek kakao içeriğine sahip çikolata yiyin (yüzde 70 ila yüzde 85)
  • Sade bitter çikolata en büyük faydayı sağlar,
  • Tek seferde tüm çikolatayı yemeyin.

SÜTLÜ ÇİKOLATA ZARARLI MI?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi sütlü çikolatanın en az yüzde 10 kakao ve en az yüzde 12 kuru süt katıları içermesini şart koşar. Bitter çikolata gibi, kalan kısım kakao yağı, şeker, emülgatör ve vanilya veya diğer tatlandırıcılardır. Sütlü çikolatanın zararından kaçınmak için sınırlı miktarlarda yiyin. Sütlü çikolata, bitter çikolatadan daha fazla şeker ve yağ ile doludur. 

BEYAZ ÇİKOLATA SİZİ ÜZMESİN 

Beyaz çikolata yüzde 20 kakao yağı ve yüzde 55'e kadar şeker içerir. Bu nedenle beyaz çikolatadan olabildiği kadar uzak durun ve sınırlı miktarda tüketin. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...