Tgrt Haber
11 Eylül 2021 10:34

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları umutlu: Pandemi 6 ay sonra bitebilir

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları koronavirüsün ne zaman biteceğine ilişkin umutlu konuştu. Aşılardan kaçan yeni bir varyant ortaya çıkmazsa pandemi 6 ila 9 ay içerisinde bitecek. Kovid-19 grip gibi bir hastalık olacak.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları umutlu: Pandemi 6 ay sonra bitebilir
koronavirüs,,kovid 19,,sağlık,,mu varyantı,,delta,,pandemi,

Kovid-19 enfeksiyonunun kısa sürede tamamen ortadan kaybolmayacağını söyleyen enfeksiyon hastalıkları uzmanları, ancak aşılar ve ferdi korunma tedbirleri sayesinde 6-9 ay içinde grip gibi bir seyir izleyeceğini bildirdi.

Koronavirüs enfeksiyonunun günümüzdeki durumu ve gelecek beklentileriyle ilgili en geniş kapsamlı Kovid-19 sempozyumu İstanbul’da başladı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap basın toplantısında konuştu. Tünelin ucundaki ışığın göründüğünü ve biraz daha dişimizi sıkmamız gerekiyor diyen Prof. Dr. Alpay Azap, aşılardan kaçan yeni bir varyant ortaya çıkmazsa pandeminin 6 ay sonra biteceğini belirterek şunları söyledi: Eğer aşıdan kaçan bir varyant ortaya çıkmazsa iyimser bir tahmin olsa da gerçekçi olduğunu düşündüğümüz beklentimiz, önümüzdeki 6-9 ay içerisinde pandeminin sona ermesi. Eldeki veriler artık hastalığın pandemi olmaktan çıkıp tıpkı grip gibi insanlar arasında dolaşmaya devam edeceğini ve bizim bir miktar daha sosyal ve toplumsal yaşantıya dönebileceğimizi gösteriyor. Yani az zaman kaldı.

YÜZDE 80 BAĞIŞIKLIK RAHATLATACAK

Vaka sayılarının aşılamaya geçtiğimiz yılla benzerlik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Azap, bu durumun aşının etkisizliğinden değil insanların ferdi koruma tedbirlerini gevşetmiş olmasından kaynaklandığını söyledi. Salgının bu şekilde yayılmaya devam etmesi halinde bilimsel verilerin virüsün de değişmeye devam edeceğini gösterdiğini vurgulayan Azap, aşıların da etkisinden kaçabilen yeni varyantlarla karşılaşılabileceğini belirtti. Bu yüzden bütün dünyada pandemi kontrol altına alınana kadar salgının olabildiğince baskılanması gerektiğini belirten Azap, “Tedbirlere uymaya devam edelim. İnsanların yüzde 80’inde etkili bir bağışıklığın sağlanması hâlinde önümüzdeki dönemde büyük oranda rahatlayabileceğimizi söyleyebiliriz’’ diye anlattı.

ÖLÜM SAYILARI AŞILARLA AZALDI

Prof. Dr. Azap, nisan-mayıs arasındaki alfa pikinin yaşandığı 1 aylık süreçte 10 binden fazla ölümün görüldüğünü delta varyantının etkisine girilen dönemse ise son 1 ayda ölüm sayısının 5 bin civarında olduğunu hatırlattı. Bu azalmayı aşı sayesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Azap, “Elbette 5 bin ölüm de çok fazla. Ancak azaltılması aşılama oranının artmasına ve infeksiyonun toplumda yayılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasına bağlı” dedi.

SONBAHAR VAKALAR ARTABİLİR

Sonbaharda vakaların artabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Azap,  “Sonbaharla birlikte kapalı ortamlarda bulunmanın ve kalabalıkların artması, okulların açılması nedeniyle vaka sayılarının artabileceğini düşünüyoruz. Bunu azaltmanın en önemli yolu aşılama oranımızı artırmak’’ dedi.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları umutlu: Pandemi 6 ay sonra bitebilir

BAZI ALANLARA AŞI MECBURİYETİ GETİRİLEBİLİR

Türkiye’de ‘aşılara karşı bir tereddüt’ün söz konusu olduğunu bunun nedeninin ise yetersiz bilgi sahibi olunmasından kaynaklandığını belirten KLİMİK Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kullanılan Kovid-19 aşılarının virüse karşı etkili ve güvenli olduğunu söyledi.

Bugüne kadar dünya genelinde 5 milyar doz aşı uygulandığını ve ciddi, sık görülen bir yan etkiyle karşılaşılmadığı için bütün aşıların kullanılmaya devam edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Aşılanmada en doğrusu insanları ikna ederek aşılanmalarını sağlamak ancak yaptıkları işlerin toplum sağlığına etkisi nedeniyle özellikle eğitim, sağlık gibi sosyal hizmet alanlarında çalışanlara aşı mecburiyeti getirilebilir. Dünyada bunu yapan başta Fransa, Amerika olmak üzere çok sayıda ülke var” dedi.

2 DOZ BIONTECH’TEN SONRA EK DOZ

Prof. Dr. Yavuz, yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde Biontech mRNA Kovid-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ifade etti. Bu kişilerde şu anda uygulanan 2 dozdan ek dozların da gerebileceğinin artık bilindiğini belirten Yavuz, “Bu grupların ideal aşılama şemaları, devam eden çalışma sonuçlarına göre önümüzdeki günlerde daha net olarak belirlenebilecek’’ dedi.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları umutlu: Pandemi 6 ay sonra bitebilir

MU MUTASYONU "ENDİŞE VARYANTI" KATEGORİSİNDE DEĞİL

dünyanın takip ettiği Mu varyantı ile ilgili olarak Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “En son ortaya çıkan ve tüm dünyada yayılarak etkili olan Delta varyantı aşıların etkisinde bir miktar azalmaya sebep oldu. Kolombiya kaynaklı Mu varyantı, henüz bu tür kötü sonuçlara yol açmadığı için ‘endişe oluşturan varyant’ kategorisinde değil” dedi.

Mu varyantı ile ilgili mevcut verilerin Delta kadar bulaşıcı olmadığı için hakim virüs haline gelemeyeceğini düşündürdüğünü belirten Yavuz, “Toplumlarda az da olsa dolaşmaya devam ederse üzerinde mutasyon biriktirerek daha avantajlı bir virüs hâline gelebilir. Bu yüzden yakından izleniyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...