Tgrt Haber
22 Ocak 2022 16:45

COVID-19'un erkekleri neden daha çok etkilediği ortaya çıktı

Koronavirüs nedeniyle dünya çapında milyonlarca insan hayatını kaybetti. Ancak birçok ülkedeki veriler, erkeklerde ölüm oranının kadınlara nazaran daha yüksek olduğunu gösterdi. Merak uyandıran bu konuya yeni bir çalışmada ışık tutuldu…

COVID-19'un erkekleri neden daha çok etkilediği ortaya çıktı
sağlık,covid19,koronavirüs,salgın,covid19 ölüm

ABD'deki araştırmacılar, 2020’de oluşturulan Cinsiyet/Cinsiyet COVID Veri Takibini kullanarak 30 milyondan fazla koronavirüs vakasını analiz etti. Çalışma, önceki teorilerin aksine, erkeklerdeki yüksek ölüm oranının sadece cinsiyetler arasındaki biyolojik farklılıklarla açıklanamayacağını ortaya koyuyor. Zira yeni çalışma, biyolojik farklılıklardan ziyade sosyal faktörlerin daha etkili olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, erkekler arasındaki daha yüksek COVID-19 ölüm oranlarını cinsiyete özgü hormonlar veya bağışıklık tepkisi gibi biyolojik farklılıklara bağlıyordu.

COVID-19 ÖLÜMLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİ

ABD’deki Harvard GenderSci Lab’ın araştırmacıları, erkekler ve kadınlar arasındaki COVID-19 ölüm oranlarının nasıl bu kadar farklı olduğunu ortaya koydu. Social Science and Medicine'de yayımlanan çalışmaya göre, cinsiyetler arası ölüm oranlarındaki değişiklik, eyaletlere ve zamana göre farklı sonuçlar doğurdu. 

COVID-19'un erkekleri neden daha çok etkilediği ortaya çıktı

Araştırmacılar, cinsiyete dayalı ölüm oranlarının, çalışma şartları, koronavirüs dalgalanmaları, sağlık politikaları, hijyen tutumu, ırk ve gelir düzeyi gibi faktörlerle daha fazla ilgisi olduğunu buldu.

Veriler, birçok eyalette erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösetirdi. Ancak bazı eyaletlerde ise kadınların ölüm oranı daha yüksek çıktı. Örneğin Teksas'ta, erkekler pandemi boyunca daha yüksek ölüm oranlarına sahipken, Connecticut'ta kadınlar 22 hafta boyunca erkeklerden daha yüksek ölüm oranlarına sahipti. New York'ta, pandeminin ilk altı haftasında erkekler daha yüksek oranda öldü ancak diğer haftalarda oranlar eşitlendi.

ERKEKLER VE KADINLAR ARASINDAKİ SOSYAL FARKLAR

Pandeminin başlarında, bilim insanları erkeklerin kadınlardan iki kat kadar yüksek oranlarda daha çok öldüğünü açıklamıştı. Ancak bu yeni çalışmada farkın çok daha küçük olduğu açıklandı. Veriler, ABD'deki erkeklerin Nisan 2020'den Mayıs 2021'e kadar kadınlardan yüzde 10 ila 20 daha yüksek bir ölüm oranına sahip olduğunu gösteriyor.

COVID-19'un erkekleri neden daha çok etkilediği ortaya çıktı

Erkeklerin sokakta yaşama, hapishaneye yatma, aşılardan kaçınma, maske ve temizliğe daha az dikkat etme oranlarının daha yüksek olması koronavirüse yakalanma riskini artırıyor. Kadınlarda ise bu durumlar tam tersi olduğu için kadınların virüse maruz kalma oranı da düşüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...