Tgrt Haber
09 Ocak 2014 14:37

Ertürk, 'Antibiyotik değil, bol sıvı tüketin'

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertürk, antibiyotiklerin grip tedavisinde herhangi bir faydası olmadığını söyledi.

Ertürk, 'Antibiyotik değil, bol sıvı tüketin'
Ertürk, Antibiyotik değil, bol sıvı tüketin, h2n3, virüs,

Ertürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelinde grip salgınının gözlemlenebileceği bir iklimal dönemde olunduğunu belirterek, "Yeni çıkan H2N3 virüsünün Sağlık Bakanlığının verilerine göre bazı illerde görüldüğü düşünülmektedir" dedi. Rize'de hava şartlarının biraz daha mutedil seyretmesi sebebiyle grip vakalarımızda artış gözlenmediğini ancak yaşlı ve çocukların bu durumdan en çok etkilenen kişiler olduğunu dile getiren Ertürk, "Bulaşıcı bir hastalık olan gripten korunmak için tedbirlerin alınması, hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir. Gripten korunmak için kalabalık ortamlarda, özellikle hapşıran, öksüren insanların yanında bulunmamak, eğer kendimiz grip isek başkalarına bulaştırmamak için gerekirse maske, mendil kullanmak, elimizi ağzımızla kapatarak hapşırmak veya öksürmek gibi önlemlere dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Ertürk, gribin tedavisinde en önemli şeyin sıvı alımı, istirahat ve hastanın ateşinin gözlenmesi olduğunu ifade ederek, "Birkaç gün ateş gripte beklenen bir olaydır. Bunun yanında vücutta yaygın kas ağrıları, burun tıkanıklığı, öksürük gibi durumlar olabiliyor" dedi. Antibiyotiklerin grip tedavisinde herhangi bir faydası olmadığına dikkati çeken Ertürk, şunları söyledi: "Gribal durumlarda hastalarımıza antibiyotik tedavisini kesinlikle önermiyoruz. Bu durum hastada başka kompikasyonlara neden olabiliyor. Özellikle sıvı tüketimi veya gerekiyorsa grip ilaçlarının kullanması ile tedaviyi öneriyoruz. Besin ve meyvelerle gerekli vitaminler alınarak vücut direncinin artırılması gerekiyor." Ertürk, limon, portakal veya mandalina gibi turunçgillerde bulunan asidik yapının, boğaz florasını olumlu etkilediğini vurgulayarak, "Bunların tüketimi gribal enfeksiyona yakalanmış hastalara tedavi süresince yarar sağlayabilir. Tedavi süresince sebzeyi, meyveyi belirli aralıklarla ve belirli sıklıkta tüketmemiz gerekiyor fakat unutmamalıyız ki bir portakal tüketimi ile on portakal tüketimi arasında vitamin alımı yönünden bir fark yok" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...