Tgrt Haber
12 Temmuz 2021 16:09

Evde bakım aylığı ne kadar? Evde bakım aylığı nasıl alınır?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından evde bakım aylığı zamlandı. Temmuz enflasyon oranlarının ardında gündeme ‘’Evde bakım aylığı ne kadar oldu? Evde bakım aylığı nasıl alınır? Evde bakım aylığı şartları neler?’’ soruları geldi.

Evde bakım aylığı ne kadar? Evde bakım aylığı nasıl alınır?
evde bakım aylığı,,evde bakım,

Evde bakım aylığı 2021 Temmuz enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından temmuz-aralık ayları arasında geçerli olacak evde bakım aylığı parası da değişti. Evde bakım aylığı devletin özel bakım gerektiren vatandaşlara sağladığı her ay düzenli olarak ödenen bir para yardımıdır. Evde bakım aylığı yardımının verilmesinin amacı, maddi durumu olmayan vatandaşların evde bakım aylığı sayesinde kişisel ihtiyaçlarını alabilmesidir. Peki ‘’Evde bakım aylığı ne kadar? Evde bakım aylığı almanın şartları nelerdir? Evde bakım aylığı başvurusu nasıl yapılır?’’ sorularının cevapları.

EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Özel bakım gerektiren vatandaşlara sağlanan evde bakım aylığı enflasyon rakamlarıyla birlikte zamlandı. Bakıma muhtaç vatandaşların bakımına yardımcı olan vatandaşların sayısının 530 bin olduğu öğrenildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, temmuz ayı memur maaşlarında yapılan düzenleme doğrultusunda evde bakım aylığının arttığını belirtti. Buna göre 2021 evde bakım aylığı 1797 lira 97 kuruş oldu. Geçtiğin ilk altı ayda evde bakı aylığı 1657 lira 86 kuruştu.

Bakan Yanık, ağır silikozis hastalarına verilen aylık ücretin 1819 lira 22 kuruşa yükseldiğini söyledi. Bu rakam geçen altı ayda 1677 lira 45 kuruştu.

Evde bakım aylığı ne kadar? Evde bakım aylığı nasıl alınır?

EVDE BAKIM AYLIĞI ŞARTLARI

Evde bakım aylığı alabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar evde bakım aylığı imkanından faydalanabilir. Evde bakım aylığı şartları;

  • Gelir şartı,
  • Hastanın bakıma muhtaç olması  şartı,
  • Hastanın ağır engelli raporunun olması,
  • Yüzde 50 engelli raporu olması ve raporda da “ AĞIR ENGELLİ” yazması.

Evde bakım aylığı için gelir şartından o evde yaşayanların aylık geliri hesaplanması ve ailede bulunan kişi sayısına bölündüğünde asgari ücretin 2/3’ün altında kalması gerekmektedir. Hastanın bakıma muhtaç olması şartında ise; günlük yemek yeme, tuvalet ve banyo gibi temel ihtiyaçlarında başkasının yardımına muhtaç olan kişiler kastedilmektedir.

EVDE BAKIM AYLIĞI NASIL ALINIR?

Evde bakım aylığı alabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tüm il ve ilçelerde bulunan temsilciliklerine gerekli evraklar ve belgeler ile birlikte başvuru yapılması gerekir. Bu belgeler ise;

  • T.C. Kimlik Numarası beyanı,
  • Özürlü sağlık kurulu raporu,
  • Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyanı ve taahhüdü.

Evde bakım aylığı için başvuran vatandaşların yardımdan faydalanabilmesi için hasta ile hastaya bakacak olan kişinin akraba olması gerekir. Eğer akrabası yoksa evde bakım aylığı mahkeme tarafından belirlenecek olan vasiye gönderilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...