Tgrt Haber
22 Temmuz 2022 10:59 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 12:07

ABD halkını depresyondan kurtaran yöntem evlere giriyor: İşte çığır açacak araştırma (Ketamin tedavisi nedir?)

Yaklaşık 50 yıldır tıpta anestezi uygulamalarında kullanılan bir ilaç olan ketaminin psikiyatrik alandaki kullanımı son yıllarda gündemde. Normal şartlarda Ketaminin, tedaviye dirençli sinir hastaları için düşük dozda damardan verildiğinde depresyon belirtilerini ortadan kaldırdığı görülüyor. Ancak bu durum 8-10 seansta yapıldığından ve yüksek maliyetli olduğundan, bilimsel çalışmalara ağırlık veren uzmanlar etkisini kanıtladıkları evde ketamin tedavisiyle hastaların yüzünü güldürüyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
ABD halkını depresyondan kurtaran yöntem evlere giriyor: İşte çığır açacak araştırma (Ketamin tedavisi nedir?)
ketamin tedavisi,depresyon,psikoloji,ketamin,sağlık

Son yıllarda ABD ve Kanada başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde ketamin tedavi merkezleri açıldı. Özellikle isteksizlik, yorgunluk, hayattan zevk alamayan ve klasik depresyon belirtileri gösteren hastaların üzerinde yapılan çalışmalarda bu belirtilerin ciddi oranda azaldığı belirtiliyor. Hastanın yapısı, kişisel özellikleri gibi durumlar belirlenerek 6, 8 ya da 10 seansa kadar yapılan çalışmalarda tedavi, etkisinin büyük ölçüde gösterdi.

EVDE KETAMİN TEDAVİSİ ÇALIŞMALARI

Ketamin tedavisiyle ilgili bugüne kadar yapılmış en büyük klinik çalışmanın sonuçlarına göre, evde ketamin tedavisinin anksiyete ve depresyonla ilişkili semptomları hafifletmek ve yok etmek için güvenli ve etkili olduğu kanıtlandı. Buradaki amaç, yüksek etkili ketamin tedavisini daha ulaşılabilir hale getirmek ve yaygın kullanımı sağlamak olarak görülüyor. Uzmanlar bu tedavi şeklinin geleneksel tedavilerle karşılaştırıldığında daha basit ve daha hızlı bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmada ketamin tedavisinin evde yapılan birkaç seansı sonucunda orta ila şiddetli anksiyete ve depresyonu tedavi etmede bu yöntemin yüzde 84 oranında başarı sağladığı görülüyor.

ABD halkını depresyondan kurtaran yöntem evlere giriyor: İşte çığır açacak araştırma (Ketamin tedavisi nedir?)

KETAMİN TEDAVİSİ TÜRLERİ

Önceki dönemlerde çoğunlukla anestezik olarak kullanılan ketamin, klinik ortamlarda depresif bozukluklar ve intihar düşüncesi için potansiyel bir tedavi yöntemi olarak kullanıldı. Tıp uzmanları, klinik ortamlarda ketamini damar yolundan doğrudan uyguluyordu ancak son yapılan çalışmalarda Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) burun spreyi ile uygulanan bir ketamin türü olan esketamin'i onayladı. Esketamin tedavisi, tek başına antidepresanlardan fayda görmeyen kişilerde depresyon tedavisi için antidepresanlarla birlikte kullanılabiliyor. Ancak yapılan yeni çalışma, dil altı ketamin tabletleriyle yapılan tedavinin, dirençli depresyonu olan kişilerin semptomlarını büyük ölçüde iyileştirdiği gösterdiği yönünüde.

EVDE KETAMİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Türünün bugüne kadarki en büyük klinik çalışması olan mevcut çalışmada, 30 ABD eyaletinde bu tedaviyi sunan bir tele-sağlık platformu olan Mindbloom aracılığıyla 1.200'den fazla yetişkin evde dilaltı ketamin tableti kullandı. Şiddetli anksiyete, orta ve şiddetli depresyon teşhisi konularak çalışmaya dahil edilen tüm katılımcıların semptomlarında ortalama 3 seans sonunda büyük ölçüde azalma görüldü. Mindbloom'dan Dr. Leonardo Vando, evde dilaltı ketamin tedavisi, anksiyete veya depresyon yaşayan insanlar için etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olan evde ketamin tedavisi yöntemi için öncesinde bir uzmandan yardım alınması gerektiğini belirtiyor.

ABD halkını depresyondan kurtaran yöntem evlere giriyor: İşte çığır açacak araştırma (Ketamin tedavisi nedir?)

EVDE KETAMİN TEDAVİSİ GÜVENLİ VE ETKİLİ KABUL EDİLDİ

Dört ilaç seansından sonra, insanların neredeyse %89'u ya hemen ya da ilk iki seanstan sonra anksiyete veya depresyon semptomlarında iyileşme görüldü. Genel olarak, insanların neredeyse %63'ünün anksiyete veya depresyon semptomlarında %50 veya daha fazla azalma oldu. Bunun yanı sıra araştırmacılar intihar düşünceleri veya fikirleri olan katılımcıların sayısında ciddi bir azalma olduğunu gördüler.

Not: Bu haberde aktarılan bilimsel araştırma, sağlık önerisi değidir. Doktorunuza danışmadan bahsi geçen yöntemi kullanmayınız. Kaynak için tıklayınız.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...