Tgrt Haber
28 Ağustos 2021 16:09 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 17:08

Ezber bozan deney: Delta varyantını kap 52 bin TL al

Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için birçok ilaç ve aşı çalışması sürerken İngiltere'den gelen bir haber şaşırttı. İngiliz bilim adamları sağlıklı bireylere Delta bulaştırıp deney yapacak. Gönüllü olanlara 4 bin 500 Sterlin yani 52 bin TL verilecek.

Ezber bozan deney: Delta varyantını kap 52 bin TL al
koronavirüs,delta varyantı,ingiltere,deney

İki yıldır dünyayı esir alan Koronavirüs (Covid-19) salgınında Delta varyantının etkisi birçok ülkede vakaların yeniden patlamasına neden oldu. Diğer varyantlara göre, daha hızlı yayılan ve ölümcül olan Delta varyantına aşıların etkisi ise tartışma konusu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Hindistan'da ilk olarak ortaya çıkan bu varyantın bulaşıcı özelliği bilimsel olarak da kanıtlantı. 

Pandemide yeni dalgalara neden olmasından endişe edilen Delta varyantına karşı bilim insanlarının araştırmaları ise sürüyor. Bunlardan biri de İngiltere'de Imperial College London ve Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek olan deneyler. Mart ayında başlayan ve 'meydan okuma denemeleri' olarak adlandırılan bu deneylerde sağlıklı insanlara kasıtlı olarak virüs bulaştırılıyor ve ardından aşının virüsü temizleyip temizleyemeyeceği test ediliyor.

DELTA VARYANTI DAHA İYİ ANLAŞILACAK

Daha önce sıtma, tifo ve grip gibi birçok hastalıkla yapılan çalışmalarda yeni bir adım daha atıldı. Sağlıklı gönüllülere Delta varyantı verilcek ve aşıya karşı tepkiler ölçülecek. Bunun için gönüllülere 5 bin 500 Sterlin (52 bin TL) verilcek. Ancak şu anda dünya çapında yürütülen 23 klinik koronavirüs aşısı denemesinin hiçbiri tartışmalı çalışma yöntemini kullanmadı. Bu nedenle İngiltere'de yapılan araştırmanın sonuçlarının Delta'yı daha iyi anlamamıza yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Türkiye, Hindistan, ABD, Almanya, İsrail gibi bir çok ülkede Delta ve Delta Plus varyantı nedeniyle vakalar ve ölümlerde artış yaşandı. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko'ya göre Delta ve Delta Plus mutasyonlarına karşı özellikle aşılanmamış, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler risk altında. Araştırmalara göre iki doz BioNTech aşısı Delta mutasyonuna karşı yüzde 79 koruma sağlıyor. Covid-19 ve mutasyonlara karşı mutlaka aşı olunmalı. Bu artışın nedeni ise hem Delta'nın bulaşıcılığının yüksek olması, hem de çocukların aşısız olmasıdır. Yaş dolayısıyla aşı tanımlanan ve aşı sırası gelenlerin aşı olması özellikle Delta ve Delta Plus varyantlarına karşı önemli.

Çin aşısı Sinovac'a göre Biontech'in Detla varyantına karşı daha etkili bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Ayrıca ABD'de ve İsrail'de hastalar üzerinde yapılan iki araştırma, 3. doz Biontech aşı olanların Delta varyantına karşı 4-5 kat daha fazla koruma sağladığını gösteriyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...