Tgrt Haber
09 Kasım 2021 21:06

Fransa'da 30 yaş altına aşı önerisi: Moderna değil Biontech olun

Fransa'da koronavirüsle mücadele kapsamında Moderna'nın ürettiği aşının yan etkileri sebebiyle 30 yaş altındaki kişilerin Biontech aşısı yaptırmaları tavsiye edildi.

Fransa'da 30 yaş altına aşı önerisi: Moderna değil Biontech olun
fransa,aşı,koronavirüs,moderna,biontech

Aşılarla ilgili tartışmalar sürerken Fransız sağlıkçılardan dikkat çeken bir uyarı geldi. Buna göre; ABD merkezli Moderna şirketinin ürettiği Kovid-19 aşısının kalp kası ve zarında iltihap riskini artırdığı gerekçesiyle, 30 yaşından küçük kişilere Moderna yerine Alman-Amerikan ortak yapımı Pfizer/Biontech aşısının yapılması tavsiyesi yapıldı.

7 GÜN İÇİNDE YAN ETKİLERİNİ GÖSTERİYOR

Fransa Sağlık Yüksek Kurulu (HAS) dün, Hastalık Sigortası Kurumu (Cnam) ve Ulusal İlaç Ajansı (ANSM) ortaklığıyla 15 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) nedeniyle hastaneye yatırılan 12 - 50 yaşındakiler üzerinde yapılan araştırmaya dayanarak Moderna ve Pfizer/BioNtech aşısının yan etkilerine ilişkin görüş paylaştı.

HAS’tan yapılan açıklamada, araştırma sonuçlarının, Pfizer/Biontech ve özellikle Moderna aşılarının, uygulandıktan sonraki 7 gün içinde 30 yaş altı erkeklerde kalp kası miyokardiyum ile kalp zarı perikardiyumda iltihaplanma riskini artırdığına işaret edildi.

30 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERE YAPILMASI DAHA SAĞLIKLI

Bu sonuçlar göz önüne alındığında 30 yaş altı kişilere Pfizer/BioNtech aşısının yapılmasının daha uygun olacağı tavsiye edilen açıklamada, Moderna'nın etkinliği baz alındığında 30 yaş üstündekilere yapılmasının daha sağlıklı olacağı kaydedildi.

Açıklamada, yan etkilerine rağmen hastalığın ölümcül sonuçlarından korunmak için Kovid-19’a karşı aşılanmanın önemi vurgulandı, ayrıca hatırlatıcı doz olarak bilinen 3. doz aşının uygulanması önerildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...