Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Eylül 2022 11:18 - Güncelleme : 20 Eylül 2022 11:40

Geç yatmak mı erken kalkmak mı daha sağlıklı? Bilim insanlarından hayati araştırma

ABD’li bilim insanları yatağa geç gidenler ile erken kalkanların diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma oranlarını araştırdı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Sun
Geç yatmak mı erken kalkmak mı daha sağlıklı? Bilim insanlarından hayati araştırma
Diyabet,kalp hastalıkları,geç yatmak,uyku problemleri

Günümüzde pek çok insan yeterince uyuyamıyor. Kimi insanlar yatağa geç gidiyor kimileri ise erken kalkıyor. ABD’li bilim insanları, yatağa geç gidenler ile erken kalkanların diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini araştırdı. Bir hayli ilginç sonuçların ortaya çıktığı araştırmaya göre, yatağa geç gidenler erken kalkanlara göre diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek.  

ERKEN Mİ KALKMAK YOKSA GEÇ Mİ YATMAK DAHA SAĞLIKLI? 

Araştırmada erken kalkmanın kalp hastalığını önlemeye de yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı. New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'ndeki bilim insanları, saat kaçta kalktığınızın ya da yattığınızın metabolizmayı etkileyebileceğini buldu. Araştırmaya göre, gece uyumayan kişilerin gün içinde daha az aktif oldukları ve enerji için yağ kullanmadığı ortaya çıktı. Bu durumun Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek yağ birikmesine neden olduğu bulundu. Geç kalkmak da insüline karşı daha az duyarlı olduğu ve bunun sağlığa zarar verdiği kaydedildi. 

Geç yatmak mı erken kalkmak mı daha sağlıklı? Bilim insanlarından hayati araştırma

Erken  kalkanlar ise enerji için karbonhidratlardan ziyade yağ yaktıkları için diyabet ve kalp sağlığı açısından daha şanslılar. Ayrıca gün içinde daha aktif ve daha formda oldukları bulundu. ABD'li bilim adamları, bir hafta boyunca iki grubun günlük aktivite modellerini izledi.

ERKEN KALKANLAR ŞANSLI 

Araştırma ekibinin başkanı Profesör Steven Malin şunları söyledi: “'Erken kuşlar' ve 'gece kuşları' arasındaki yağ metabolizmasındaki farklılıklar, vücudumuzun sirkadiyen ritminin (vücut saati) vücudumuzun insülini nasıl kullandığını etkileyebileceğini gösteriyor. İnsülin hormonuna duyarlı olmasının veya bozulmasının sağlığımız için önemli etkileri vardır. Ayrıca erken kalkanların fiziksel olarak daha aktif olduklarını ve gün boyunca daha hareketsiz olan gece kuşlarından daha yüksek zindelik seviyelerine sahip olduklarını bulduk."

 

Kaynak: The Sun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...