Tgrt Haber
08 Ekim 2021 12:23

İngiltere ve Norveç'ten gençlere tek doz aşı tavsiyesi

Dünyada Covid-19 aşı yaşının 5'e inmesi gündeme gelirken İngiltere ve Norveç'ten gençlere tek doz aşı tavsiyesi geldi.

İngiltere ve Norveç'ten gençlere tek doz aşı tavsiyesi
aşı,koronavirüs,covid-19,biontech

Geçtiğimiz günlerde Pfizer/BioNTech, 5 ila 11 yaş arası çocuklara aşı uygulamak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuruda bulundu. İngiltere ve Norveç başta olmak üzere birkaç ülke ise gençlerde tek doz aşının yeterli olabileceğini savundu hatta ebeveynlere bu yönde seçenek sundu. Norveç ve İngiltere'nin yanı sıra Hong Kong ve bazı diğer ülkelerde 12 yaş ve üstü gençler için tek doz Pfizer/BioNTech aşısı tavsiye edildi.

Ülkeler bu tavsiyenin nedeni olarak ise tek doz mRNA aşısının virüsten koruduğunu, iki dozun ardından nadiren de olsa gözlemlenen potansiyel zararlardan korunmak olduğu bildirildi.

Bu ülkelerdeki sağlık görevlileri, kalp iltihabı olan miyokarditin vakalarının aşılamadan sonra ergenler ve genç yetişkinler arasında sanıldığından daha yaygın olabileceğini düşündüren verilerin artmasından endişe duyduklarının altını çizdi.

AŞININ FAYDALARI RİSKLERE GÖRE DAHA AĞIR BASIYOR

Öte yandan ABD'de ise Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışmanları, Haziran ayında miyokardit hakkındaki verileri gözden geçirdi ve oybitliğiyle mRNA aşısının faydalarının risklerinden çok daha ağır bastığını belirtti. Ayrıca mRNA aşısını 12 yaş ve üzeri gençler için de önerdi.

CDC, ABD'de 12 ila 17 yaşları arasında aşılanmış her 1 milyon erkek çocuk için aşıların maksimum 70 miyokardit vakasına neden olabileceğini belirtti. ABD'de meydana gelmiş 5 bin 700 enfeksiyonu, 215 hastaneye yatışı ve iki can kaybını önleyebileceğini duyurdu.

İngiltere ve Norveç'ten gençlere tek doz aşı tavsiyesi

AŞI OLAN 100 BİNDE 11 VAKA, 1 CAN KAYBI

Çalışmalar ayrıca Covid-19’un, mRNA aşılarından daha fazla kalp sorunu oluşturabileceğinin altını çizmişti.

Son analizde İsrail'de mRNA aşısı olduktan sonra miyokardit görülme olasalığının 16 ila 29 yaşındaki erkekler arasında en yüksek olduğu ortaya çıktı. Araştırmada, bu yaş grubundaki her 100 bin erkekten yaklaşık 11'inin aşılandıktan birkaç gün sonra miyokardit geliştirdiği bildirilirken ülkede tanımlanan 54 vakadan sadece birinin solunum desteği aldığını, kalp hastalığı olan 1 hastanın ise hayatını kaybettiği bildirildi.

Çalışmada aşı olan ve daha sonra yan etki gösteren gençlerden tamamının birkaç hafta sonra kişilerin tamamen iyileşti belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...