Tgrt Haber
31 Aralık 2021 08:29

Grip geri döndü Covid-19'u geçti: Belirtiler aynı, PCR testi yaptırmak şart

Covid-19 ve varyantları ile mücadele ederken grip geri döndü. H1N1 vakaları patladı, yanlış teşhis hastalığı daha da ağırlaştırıyor. Belirtilerinin birbirine benzemesi nedeniyle teşhiste karışıklık yaşandığını belirten uzmanlar, teşhis için ise test yaptırılması gerektiğini söylüyor.

Grip geri döndü Covid-19'u geçti: Belirtiler aynı, PCR testi yaptırmak şart
covid 19,influenza,domuz gribi

Omicron ve domuz gribi, her ikisi de solunum yoluyla bulaşıyor. Belirtileri birbirine benzediği için teşhiste karışıklık yaşanıyor. Kesin teşhis için test gerekiyor. Ancak sadece özel hastaneler, bazı devlet hastaneleri ve üniversitelerde yapılan PCR testlerinin yaygın olmaması ‘Covid-19 ve grip vakalarının’ birbirine karıştırılmasına yol açıyor.  İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serkan Özbakış “İnatçı ateş, öksürük, burun akıntısı ile gelen hasta sayısında artış var. Covid ve gripte antibiyotik kullanmaya gerek yok. Grip için özel ilaç tedavisi veriyoruz. Bu yıl H1N1 virüsü ön planda. Hem klinik tecrübemiz hem de hastalardan gelen sonuçlar bunun gösteriyor” dedi.

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre, toplumda hızla yayılan Omicron varyantı, domuz gribi ve influenzanın belirtilerinin birbirine benzemesi nedeniyle teşhiste karışıklık yaşandığını belirten uzmanlar, teşhis için ise test yaptırılması gerektiğini söylüyor.

BELİRTİLER BİRBİRİNE BENZİYOR

Influenza, domuz gribi ve Covid’in belirtilerinin birbirine benzediğini aktaran İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serkan Özbakış, hepsi solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyon olan bu hastalıklara yaklaşımın ve tedavilerinin farklı olması sebebiyle erken dönemde doğru teşhis edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Özbakış, “Son dönemde ateş, öksürük, baş ağrısı, burun akıntısı ile başvuran hastaların sayısında artış var. Özellikle düşmeyen ve 38,5-39 dereceleri bulan yüksek ateşle geliyorlar" dedi.

TEK ÇARE TEST YAPMAK

Hastalıkların birbirine benzediği için karışıklık yaşandığını dile getiren Dr. Serkan Özbakış, test yaptırmaktan başka şanslarının olmadığını söyledi. Aile hekimliklerinde influenza veya Covid testinin yapılmadığını belirten Özbakış, “Testler özel hastanelerde, devlet hastanelerinin bazılarında ve üniversite hastanelerinde yapılıyor” dedi.

“AŞILILAR KORONAYI SOĞUK ALGINLIĞI GİBİ ATLATIYOR”

Aile hekimliklerinin henüz ne hastalığı olduğu bilinmeyen 'ayrışmamış hastalar'ın başvurduğu birimler olduğunu ifade eden Dr. Özbakış "Covid, influenza ve domuz gribi viral hastalıklar. Bu yüzden hiçbirinde antibiyotik kullanılmasına gerek yok. Şikâyetle gelen hastaya belirtileri tedavi eden soğuk algınlığı ilaçları veriyoruz. Covid’den şüphelendiğimiz hastaları teste yönlendiriyoruz. Bunun da sebebi bulaştırmasını engellemek. Artık Omicron’un da etkisiyle aşılı kişilerde Covid, soğuk algınlığı gibi hafif geçiyor. Eğer influenza ya da domuz gribi olduğunu düşünüyorsak ve sıkıntılı bir durumu varsa antiviral dediğimiz özel bir ilaç tedavisi veriyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...