Tgrt Haber
22 Ocak 2014 19:16

Grip hakkında doğru bilinen yanlışlar

Her yıl milyonlarca insan grip olarak bilinen mevsimsel influenzaya yakalanır.

Grip hakkında doğru bilinen yanlışlar
grip, zatürre, sağlık, Soğukta kalmak, aşırı yorgunluk, stres, hastalıklı kimselerle temas, düzensiz beslenme, kalabalık ortamlarda kalmak, sigara içmek

Üst Solunum Yolu Hastalıkları gerekli önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Vücut direnciniz az ve ya çok olması bu enfeksiyonlar için belirleyici husustur. Soğukta kalmak, aşırı yorgunluk, stres, hastalıklı kimselerle temas, düzensiz beslenme, kalabalık ortamlarda kalmak, sigara içmek gibi etmenler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bunlarla beraber alerjik bünyeli olmak da üst solunum yolu enfeksiyonlarına kolay yakalanmanıza sebep olabilir. Bu durum burun, boğaz ve akciğerlerinizi de kapsayan solunum sisteminizi etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Dünyada her yıl yüzbinlerce insan grip hastalığına yakalanıyor. Hatta küresel salgın dönemlerinde binlerce insan hayatını kaybediyor. Hastalıkla birlikte gribin dünya ekonomisine faturası ise milyonlarca doları aşıyor. İşte grip hakkındaki yanlış bilgiler:
GRİP SOĞUK ALGINLIĞINDAN FARKLI BİR ŞEY DEĞİLDİR: Gribin belirtileri (ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı ve aşırı yorgunluk) takatinizi keserken, birçok insan birkaç gün ile 2 hafta içinde iyileşir. Ciddi vakalarda gribe yakalananlarda ciddi dehidrasyon ve vücutta mikroplanma da görülür. Gerçek risk grip virüsünün doğrudan etkilerinden olmayabilir, vücudu zayıflatan grip kişiyi ölümcül olabilen diğer hastalıklara karşı da savunmasız hale getirir. Mevsimsel griple ilgili oluşan ölümlerin çoğu kişi gribe yakalandıktan birkaç hafta sonra oluşur. Bu kişilerde bakteriyal pnömoni gibi ikinci bir bakteriyal enfeksiyon gelişir. Diğer vakalarda grip kongestif kalp yetmezliği veya kronik pulmoner kalp hastalığı mevcut kronik hastalığı kötüleştirir. Astım hastaları için grip ölümcül risk taşıyor. Soğuk algınlığı ise daha hafiftir.
ARALIĞA KADAR GRİBE YAKALANMAZSANIZ, GRİPTEN KURTULDUNUZ DEMEKTİR: Bu da doğru değil. Grip salgınlarının zamanını önceden tahmin etmek mümkün değil. Fakat verilere göre, 1982-83 ve 2011-12 sezonları arasında hastalığın zirve yaptığı dönem Şubat ayıydı. Ayrıca Ocak ve Mart aylarında da grip hastalığı çok fazla görülüyor.
MİDE GRİBİ BİR TÜR İNFLUENZADIR: Bazı insanların uzun yıllar kendilerini çok kötü hissettiklerini ve kusmayı engelleyemediklerini duymuşsunuzdur. Çünkü bu insanların problemi mide gribi denen mide hastalığıdır. Grip genellikle çocuklarda kusma, ishal gibi belirtilere yol açsa da bunlar gribin esas belirtileri değildir. Bunlar başka nedenlerden kaynaklanır. Mide gribine virüsler, bakteriyal enfeksiyonlar ve hatta parazitler neden olur.
ÇOCUKLAR GRİP AŞISI NEDENİYLE OTİZM OLABİLİR: İnternette biraz dolaştığınızda aşılar ile otizm gibi bozukluklar arasındaki bağ ile ilgili olarak birçok bilgiyle karşılaşırsınız. Bu da birçok hatırı sayılır kaynakta görünen şüphelerden biridir. Daha önce yapılan araştırmalarda otizmle bazı aşılar arasında bir bağ olduğu belirtilmişti, ancak sonradan yapılan araştırmalarda aşılarla otizm arasındaki bağ olmadığı açıklandı.

Grip hakkında doğru bilinen yanlışlar

ANTİBİYOTİKLER GRİPLE SAVAŞMAYA YARDIM EDİYOR: Kesinlikle gribin tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Utah Üniversitesi’nde görevli doktorlar, antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı işe yaradığını, gribe de yol açanlar dahil olmak üzere virüsler üzerinde herhangi bir etkilerinin olmadığını açıkladılar. Bir hastaya sahte ilaç veya antibiyotik verirseniz ikisinin de aynı hızda iyileştiğini görürsünüz. Antibiyotiğin aşırı ve gereksiz kullanımı burnunuzdaki ve boğazınızdaki bakterilerin ilaca karşı dirençli hale gelmesine yol açar.
GRİP AŞISI GERÇEKTEN İŞE YARAMIYOR: Grip aşısının her zaman işe yaramadığı doğrudur. Araştırmalara göre aşı, hastalığa yakalanmayı yüzde 60 oranında önlüyor. Bu durum yaşınıza ve sağlık durumunuza göre değişebiliyor; genç ve sağlıklı insanlarda daha iyi sonuçlar alınıyor. Diğer bir faktör ise bu yılki aşının grip ırkıyla uyumlu olmasıdır.
GRİP AŞISI SİZİ GRİP YAPABİLİR: Birçok insan hastalıktan değil, sizi buna karşı koruyacak olan aşıdan korkuyor. Dünya genelinde insanların önemli bir oranı aşının kendilerini hasta yaptığına inandıkları ifade ediliyor.  Enjeksiyonla yapılan grip aşısı aktif değildir. Bazen çocuklara yapılan burun spreyi şeklindeki grip aşısı etkisi zayıflatılmış canlı bir virüs içeriyor. Fakat bu aşının içindeki mikrop soğuğa uyumludur. Sadece burnun içindeki daha soğuk ortamda enfeksiyona yol açabilir. Grip aşısının bazen yan etkileri olabilir. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık veya şişme, başağrısı, hafif ateş bunlardan bazılarıdır. Bazı insanlar bazı tibbi durumları nedeniyle doktora danışmadan aşı olmamalı. GRİP AŞISINI SEZONUN BAŞINDA OLURSANIZ, ETKİSİ AZALACAKTIR: Bazı sağlık otoriteleri, grip mevsiminin Mart ayında da devam ettiği ve erken aşı olmanız halinde koruyuculuğun azalacağı konusunda endişeliler. Fakat, bu endişenin yersiz olduğu belirtiliyor. Aşının etkisinin Ekim ayından ilkbaharda grip mevsimi sonuna kadar devam edeceğini belirttiler. Bazı durumlarda, bu etki kişinin bağışıklığına bağlı olarak yıl boyunca devam edebiliyor. Henüz grip aşısı yaptırmadıysanız geç kalmış sayılmazsınız, aşınızı Kasım ayı içinde de yaptırabilirsiniz.
GEÇEN YIL AŞI YAPTIRDIYSANIZ, BU YIL YAPTIRMANIZA GEREK YOK: Bu düşünce yanlıştır. Önceki bölümde belirtildiği gibi, grip aşısı size aylarca ve hatta bir yıl boyunca bağışıklık sağlayabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...