Tgrt Haber
03 Temmuz 2021 10:01

Uzmanlardan üçüncü doz tavsiyesi: Sinovac mı, BioNTech mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın üçüncü doz aşı açıklaması üzerine bilim insanları ilk iki dozu inaktif aşı olanlara üçüncü doz olarak mRNA aşısı yaptırması tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar ayrıca ikinci dozla üçüncü doz arasında en az 3 ay süre olması gerektiğini belirtti.

Uzmanlardan üçüncü doz tavsiyesi: Sinovac mı, BioNTech mi?
sinovac,,aşı,,koronavirüs,,biontech,,üçüncü doz,

Sağlık çalışanları ve 50 yaş üstündeki vatandaşlar için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklaması üzerine üçüncü doz koronavirüs aşılaması başladı.

Aşı hakkı tanınanlar için üçüncü doz için istedikleri aşıyı tercih edebiliyor. Fakat hem süre açısından hem de aşı tercihi açısından vatandaşların kafası karışık durumda. İlk iki dozu Biontech ya da Sinovac aşısı yaptıranlar 3. doz olarak hangi aşıyı tercih etmeli? Kovid geçirenler ne kadar süre sonra aşı olmalı? ? İkinci doz ile üçüncü doz arasında ne kadar zaman olmalı? Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, bu soruları cevapladı.

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

Aşılar, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre ikinci dozdan sonra 6 ay koruyor. Şu andaki bilgilerimize göre bağışıklık cevabını hatırlatmak amacıyla özellikle inaktif aşı yaptıranların en az 6 ay sonra üçüncü dozu yaptırmaları gerekiyor. Bu süreden daha önce aşı yaptırılabilir mi? sorusuna kanıtlanmış bir veri olmadığını ve yaptırılmasının bir zararı olmadığını belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Reenfeksiyon dediğimiz ikinci defa koronavirüs enfeksiyonuna yakalananlarla yapılan çalışmalar, enfeksiyonun 90 günden sonra gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu sebeple bir başka yaklaşım da, hatırlatma dozu olan üçüncü dozun ikinci aşıdan 3 ay sonra yaptırılabileceği yönünde” cevabını verdi.

ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN HANGİ AŞI TERCİH EDİLMELİ?

Kişinin hangi aşıyı bulabiliyorsa onu tercih etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ertuğrul, 2 dozu inaktif bir aşı yani Sinovac olanların 3. Dozu da yine inaktif aşı yaptırarak bağışıklık cevabını arttırabileceğini söyledi. Şu andaki çalışmaların bağışıklık cevabını en iyi harekete geçiren aşıların mRNA aşıları olduğunu gösterdiğini ve bunun Türkiye için Biontech olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul, “Bu sebeple eğer seçeneğiniz varsa 3. dozu bir mRNA aşısı olmakta fayda var” dedi.

2 DOZ BİONTECH AŞISI YAPTIRANLAR NE KADAR BEKLEMELİ?

İki doz mRNA aşısı yaptıranların 3 ay sonra yeniden aşı yaptırmalarına gerek olmadığını ifade eden Ertuğrul, “Çünkü yeterli düzeyde bağışıklık geliştiği düşünülüyor. Ancak 6 aydan sonra ne kadar devam ettiği bilinmiyor. Bu yüzden bu kişilerin 6 aydan önce 3. dozu yaptırmalarına gerek olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

KOVİD-19 GEÇİRENLER NE KADAR SÜRE SONRA AŞI OLMALI?

Koronavirüs geçirenlerin aşı olması için geçmesi gerek sürenin daha önce 6 ayla sınırlandırıldığını ve sürenin şu anda 3 aya indiğini hatırlatan Prof. Dr. Ertuğrul, “Reenfeksiyonların da 3 aydan sonra ortaya çıktığı düşünülürse üçüncü dozun enfeksiyondan 3 ay sonra yaptırılabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

ÜÇÜNCÜ DOZDAN ÖNCE ANTİKOR BAKTIRALIM MI?

Antikor cevapları ile kişiyi hastalıktan koruma arasında direkt bir bağlantı olmadığını ve üçüncü doz aşı için antikor baktırarak karar vermenin anlamlı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul, “Özellikle total antikor değil ama nötralizan antikorun düzeyi hastalıktan koruma açısından bir öngörüdür; ancak bağışıklığımızın sadece belirli bir bölümünün durumunu gösterir. Bu sebeple antikorunuz düşük bile olsa, yaptırdığınız aşının oluşturduğu bağışıklık sizi ağır hastalıktan ve hastaneye yatmaktan koruyacaktır” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...