Tgrt Haber
09 Haziran 2021 17:27

Hangi aşı yüzde kaç etkili? Biontech mi Sinovac mı?

Ülkelerin aşı çalışmalarında yarışı devam ediyor. Hangi aşıların ne kadar etkili olduğu, hangi aşının yan etkileri olduğu merak ediliyor. Ülkemizde aşı çalışmaları Sinovac’la başlamıştı. Daha sonra Biontech aşısının da Türkiye'ye getirilmesi vatandaşların tercih yapmasına neden olmuştu. Aşıda alternatiflerin artması üzerine vatandaşlar, “Hangi aşı yüzde kaç etkili, Biontech mi Sinovac mı daha etkili?" gibi soruların cevaplarını arıyor.

Hangi aşı yüzde kaç etkili? Biontech mi Sinovac mı?
Sinovac aşısı,Biontech aşısı,koronavirüs aşıları,Aşıların etkinlik oranı,aşılama çalışmaları

Koronavirüsle mücadele kapsamında en büyük silah aşı çalışmaları oluyor. Salgın sürecinin başlamasıyla birçok ülke, aşı çalışmalarına başlamıştı. Koronavirüse karşı şu ana kadar 3 çeşit aşı geliştirildi. Bunlar; inaktif aşılar, mesajcı RNA (mRNA) aşıları, viral vektör (adenovirüs) aşılar... Çin'in geliştirdiği Sinovac, Alman Biontech ve Rusya'nın gelştirdiği Sputnik en çok ismini duyduğumuz aşılar. Bu aşılar Türkiye'de de kullanılıyor ya da kullanılacak. Peki hangi aşı daha etkili? Koronavirüs'e karşı hangi aşı daha koruyucu? Bu soruların cevabını veren birçok bilimsel araştırma mevcut. 

Hangi aşı yüzde kaç etkili? Biontech mi Sinovac mı?

SİNOVAC’IN ETKİNLİK ORANI

Geçtiğimiz günlerde Çin’in ürettiği Sinovac aşısı için en kapsamlı araştırmalarından birisi yapıldı. 45 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları aşının ne kadar etkin olduğunu ispatladı.

Bilim insanları, Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısının etkinlik oranı için Brezilya’da kapsamlı bir araştırma için kolları sıvadı. Brezilya'da 45 bin kişinin yaşadığı Serrana'da halkın yüzde 75'ine Sinovac aşısı uygulandı. Söz konusu deneyin ardından aşının etkinlik oranı açıklandı.

Aşı deneyinin tamamlanmasından 5 hafta sonra koronavirüse bağlı ölümlerin oranı yüzde 95 azaldığı görüldü.

Yapılan açıklamada semptom gösteren vaka sayısının yüzde 80 azaldığı belirtildi. Yine aynı açıklamada Çin aşısı sayesinde hastaneye yatış oranının ise yüzde 86 oranında azaldığı ifade edildi.

Herhangi bir yan etkiye rastlamadıklarını açıklayan bilim insanları, 14 gün sonra virüse bağlı ölümlerin sıfıra indiğini de ekledi. ABD ve Hindistan'dan sonra Brezilya salgından en çok etkilenen ülke konumunda yer alıyor.

BIONTECH’İN ETKİNLİK ORANI

Türk Bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin geliştirdiği BioNTech / Pfizer aşısının yeni etkinlik oranı da belli olmuştu.

Kasım ayında 44 bin kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre söz konusu aşının etkinlik oranı yüzde 91,3 olarak açıklanmıştı. Aşının, B.1.351 adı verilen Güney Afrika varyantında yüzde 100 etkili olduğu belirtildi.

Ayrıca, aşının koronavirüse karşı en az altı ay koruma sağladığı da açıklandı. Aşının etkinlik oranı daha önce yüzde 95,3 olarak belirtilmişti.

Güney Afrika varyantı çalışmasında aşı 800 kişi üzerinde uygulandı. Çalışma sonucu aşının yüzde 100 etkili olduğu görüldü.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin yaptığı açıklamada, deney verilerinin "Aşının dolaşımda olan varyantlara karşı etkili bir şekilde koruyabileceği ilk klinik sonuçları sağladığını, sürü bağışıklığına ulaşmak ve küresel nüfus için bu salgını sona erdirmek için kritik bir faktör olduğunu" belirtti.

BIONTECH VE SİNOVAC’IN URUGUAY’DAKİ ETKİSİ

Koronavirüs aşılarının etkinlik oranına ilişkin en sıcak araştırma, Uruguay hükümet yetkililerinden geldi.

Uruguay hükümeti, ülkede uygulanan aşıların etkinlik oranına ilişkin gerçek dünya verilerini açıkladı. Uruguay’da nüfusun büyük bir bölümüne Türkiye’de de kullanılan Çinli şirket Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac uygulanıyor. Söz konusu çalışma yaklaşık 800 bin kişi üzerinde yapıldı. Çalışma sonucunda aşının yoğun bakım yatışlarını ve can kayıplarını önlemede yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğu görüldü.

Ülkede yaklaşık 163 bin kişiye uygulanan Pfizer/BioNTech aşısı üzerine yayınlanan raporda ise, aşının yoğun bakım ünitesine yatışları ve can kayıplarını önlemede yüzde 94 etkili olduğu açıklandı.

Uruguay hükümeti, elde edilen verilerde CoronaVac’ın can kayıplarını yüzde 95, yoğun bakım başvurularını yüzde 92 azalttığını ifade ederken koronavirüs enfeksiyonlarını engellemede ise yüzde 61 etkinlik gösterdiğini belirtti.

Hükümet, Çin aşısının raporu ile birlikte 162 bin 47 sağlık çalışanı ve 80 yaşın üzerindeki kişi üzerinde Pfizer/BioNTech aşısının etkinliğini inceleyen bir rapor yayımladı.

Söz konusu raporda, Pfizer/BioNTech aşısının yoğun bakım ünitesine yatışları ve can kayıplarını önlemede yüzde 94 etkili olduğu ve enfeksiyonları yüzde 78 oranında azalttığı ifade edildi.

COVID-19 AŞILARINDA YAN ETKİ GÖRÜLDÜ MÜ?

Bu zamana kadar koronavirüs aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkiler görülmemiştir. Aşılamanın ardından görülen yan etkiler sıklıkla hafif olmaktadır.

Bu yan etkiler; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi rahatsızlıklardır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...